Snart kommer p-pillen til mænd
Hvorfor er sædceller særlige?
»Kroppens celler ligner på mange måder hinanden. De er opbygget på nogenlunde samme måde med en kerne og en membran. I membranen er der calciumkanaler, så der kan komme calcium-ioner ind i cellen. Når kanalerne er åbne, får cellen information om, at den skal foretage sig en bestemt handling. De calciumkanaler, sædceller har, er helt unikke, og derfor påvirkes de anderledes end andre af kroppens celler.«
Hvorfor bliver sædceller retningsforvirrede?
»Sædceller har en slags indbygget GPS. Sædceller er i sig selv ikke intelligente, og når de skal finde vej til og befrugte et æg, er de afhængige af signalstoffet progesteron, som ægget udsender i store mængder og som åbner sædcellens calciumkanal. Koncentrationen af progesteron er højest tæt ved ægget og falder, jo længere væk man kommer fra ægget. På den måde kan sædcellerne bruge signalet fra ægget til at vide, hvilken vej de skal svømme. Problemet er, at mange af de kemiske stoffer, vi får ind i kroppen, efterligner progesteron. Når der er progesteronlignende signaler mange steder i kvindens livmoder og ikke kun lige omkring ægget, bliver sædcellerne retningsforvirrede. For hvilket signal skal de svømme efter? Derfor mistænker jeg stofferne for at gøre det sværere at opnå befrugtning.«
Når 1+1 bliver 4 - om cocktaileffekten
En lang række stoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og derfor er der grænseværdier for, hvor stor dosis af stoffet mennesker må udsættes for. Kroppen udsættes for mange forskellige stoffer, og Anders Rehfeld har sammen med kolleger påvist, at når man udsættes for flere forskellige hormonforstyrrende stoffer på samme tid, kan den samlede skadelige effekt blive større end summen af effekterne af de enkelte stoffer. Den effekt kaldes cocktaileffekten.
Hvordan skader solcreme sædceller?
»For at beskytte din hud mod solen indeholder solcreme kemiske UV-filtre, der lægger sig på huden, så solens stråler ikke kan trænge gennem. Når du smører din krop ind efter anvisningerne, får du en ret høj eksponering for de her UV-filtre, og en del af UV-filtrene kan optages gennem huden og trænge ind i kroppen. 13 ud af de 28 UV-filtre, jeg undersøgte i min ph.d., efterlignede progesteron, og på den måde konkurrerer naturlige signaler fra ægceller med stoffer, der kommer fra noget uden for kroppen. Umiddelbart kunne man tænke, at så er der bare nogle andre sædceller, der kan tage over, men selvom manden producerer millionsvis af sædceller, er det kun 10 til 100 sædceller, der finder vej til æggelederen, hvor ægget sidder klar til befrugtning. Når der så ikke længere kun er ét signal, sædcellen kan svømme efter, mistænker jeg at det påvirker muligheden for at befrugtning.«
Er der andre stoffer, der forvirrer sædcellerne?
»I mange år har vi mistænkt en gruppe af stoffer, bisphenoler, der bruges til blandt andet kasseboner og på indersiden af konservesdåser, for at have en skadelig effekt på fertiliteten og for at være hormonforstyrrende. Det mest udbredte stof, bisphenol A, er forbudt i emballager, der bruges til mad til små børn, og mange andre steder er stoffet udfaset. Umiddelbart er det jo en god idé, men for at udfase bisphenol A er man begyndt at bruge andre bisphenoler i stedet. I mit seneste studie har jeg undersøgt, hvordan bisphenol A og nogle af de nye bisphenoler påvirker sædceller. Det er det første studie af sin art i verden, og man kan se, at flere af de nye bisphenoler har en effekt på calciumkanalen i sædcellerne. Selv ved lave doser af stofferne kunne man se en effekt, hvor det normale progesteronsignal, sædcellerne får, hæmmes. På samme måde som UV-filtrene gør bisphenolerne det muligvis sværere for sædcellerne at få besked om, hvor de skal svømme hen.«
Hvordan finder man på, at man skal lave en p-pille til mænd?
»Det kan lyde som en modsætning at forske i kemikalier, der mindsker eller ødelægger mænds fertilitet og så også undersøge, hvordan man kan lave en p-pille, der skal gøre det umuligt for en mand at gøre en kvinde gravid. I princippet er det det samme, jeg udnytter. Virker calciumkanalen i sædcellerne ikke, er man steril. Undervejs i min forskning er jeg stødt på et stof, der hæmmer calciumkanalen meget kraftigt. Vi forsøger nu at gøre stoffet så potent, at det vil kunne slukke for calciumkanalerne i en mands sædceller og gøre ham midlertidig steril.«
Hvordan sikrer man, at en p-pille til mænd virker?
»UV-filtrene og bisphenolerne er kendetegnet ved, at de efterligner progesterons virkning på sædcellen og derfor sandsynligvis påvirker sædcellernes evne til at finde vej til ægget. Når man skal lave en p-pille til mænd ved at ramme denne calciumkanal, skal man finde ud af, hvordan man slukker for calciumkanalen i sædcellerne helt, så den ikke kan modtage noget signal – og at signalet bliver slukket i alle sædcellerne. Det er jo ikke en god beskyttelse, hvis kun 85 procent af sædcellerne stopper med at virke. Så vil der stadig være en risiko for at gøre en kvinde gravid. Jeg glæder mig til forsøgene, hvor vi skal se, om vi kan finde de molekyler, der helt slukker calciumkanalen og dermed giver 100 procent effekt og beskyttelse mod graviditet.«
Hvorfor skal mænd have p-piller?
»Kvinders p-piller skal tages hver dag for at give god beskyttelse og er et hormon, man indtager. Nogle kvinder oplever store bivirkninger. P-pillen til mænd skal manden blot tage kort før sex for at opnå effekt, og p-pillen vil ikke have de samme bivirkninger, som p-piller til kvinder har, da det ikke er et hormon. Samtidig synes jeg, der er en anden grund: Kvinder kan vælge mellem mange former for prævention i form af blandt andet piller, spiral og p-stave, her kan vi måske give manden en ny slags prævention.«
Hvornår kan p-pillen købes?
»Det ligger nok nogle år ude i fremtiden. Jeg opdagede stoffet ved et lykketræf, og vi er først ved at undersøge, hvordan man kan sikre, at p-pillen giver fuld beskyttelse. Forskningen foregår med sædcelleprøver og i laboratoriet. Næste skridt er forsøg på dyr. Vi overvejer også, hvordan vi på sigt kan lave forsøg med mennesker, men det giver en masse etiske overvejelser. Kan vi give en pille, hvis den alligevel ikke giver 100 procents beskyttelse? Under alle omstændigheder er det ikke en pille, man kan gå ud og købe efter sommerferien. Jeg håber, at jeg har fundet stoffet, der kan blive til en p-pille til mænd, men selvom alt spiller, kan der godt gå adskillige år, før den kan købes på apoteket.«