Skal jeg hæve de indefrosne feriepenge?

Nyt tv, afdrag på gæld eller opsparing? I marts får du mulighed for at hæve resten af de feriepenge, der er indefrosset. Lena Louise Vestergaard, der er finans- og formuerådgiver hos Uvildige.dk, giver råd om, hvorvidt du skal hæve pengene eller lade dem stå

I langt de fleste tilfælde kan du med god samvittighed hæve dine indefrosne feriepenge

Feriepengene skal stimulere danskernes forbrug

Coronasituationen har ændret danskernes forbrug. Vi går mindre ud og spiser, rejser mindre på ferie og køber anderledes ind i supermarkedet. Usikkerhed har også fået mange danskere til at passe lidt ekstra på pengene, og forbruget er faldet, siden landet blev lukket ned i marts 2020. For at stimulere forbruget besluttede Folketinget, at man i oktober 2020 kunne hæve feriepenge for 3 af de 5 uger, der var indefrosset. 

Nu er det besluttet, at resten af feriepengene kan hæves i slutningen af marts 2021. Hævede du ikke feriepenge i oktober, er det muligt at hæve alle 5 uger nu.

Men er det en god idé at få udbetalt sine feriepenge? Ja, langt de fleste danskere bør overveje at hæve deres feriepenge, når det bliver muligt. Sådan lød rådet fra Lena Louise Vestergaard i efteråret, da man kunne hæve første portion af pengene - og vi bringer rådet igen.

Først og fremmest skal man tænke over intentionen med, at pengene bliver frigivet, fortæller Lena Louise Vestergaard, der er finans- og formuerådgiver hos Uvildige.dk, der rådgiver danskere om privatøkonomi.

»Det er svært at lave en anbefaling, der dækker alle danskeres privatøkonomi. Men man skal huske, at tanken med at frigive de indefrosne feriepenge er, at vi skal have forbruget i gang. Pengene skal ud og arbejde i Danmark. Det skulle gerne komme os alle til gavn i sidste ende, at hjulene kører rundt.« 

Hæv pengene, men vær lidt fornuftig

Når du hæver dine indefrosne feriepenge, kan det betale sig at være lidt fornuftig, når du skal bruge dem, lyder rådet fra Lena Louise Vestergaard:

»Hvis du har en dyr gæld som et forbrugslån, kan du bruge pengene til at afdrage på gælden. Hvis du i dag betaler 8% i rente på din gæld, vil du i princippet spare de 8% i rente på pengene, hvis du bruger feriepengene til afdrag. En sparet rente er jo et sikkert afkast.«

Drømmer du om at købe et nyt fjernsyn, gå mere på restaurant eller købe andre ting til dit hjem, så står det dig frit for. For der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert at bruge de indefrosne feriepenge på, men du kan jo bruge nogle af pengene på eksempelvis klimaforbedringer af din bolig:

»Hvis du har en 20 år gammel fryser, kan du udskifte den til en ny. Det vil give en mindre elregning, og du vil gøre klimaet en tjeneste. Du kan også isolere dit hus. Ved at gøre noget godt for energien får du ud over en klimagevinst også en besparelse. Det er jo en lille fortjeneste – eller forrentning om du vil – på din investering,« fortæller Lena Louise Vestergaard.

Hvor hurtigt får jeg pengene udbetalt?

I lovforslaget om frigivelsen af de indefrosne feriepenge står, at feriepengene skal udbetales inden for 2 uger efter, du har anmodet om at få dem frigivet.

I efteråret var der 2 måneder til at bede om frigivelse af feriepengene, og du vil formentlig få samme tidsramme nu.

Gør det, der giver livskvalitet

Du kan også bare gøre det, der giver dig livskvalitet. Hvad enten det er at gå mere på restaurant eller købe dyrere varer i supermarkedet.

»Et er, hvad der er fornuftigt økonomisk, en anden ting er, hvad der er godt følelsesmæssigt. Det er ikke altid, de to ting går hånd i hånd. Skulle man være rationel og fornuftig, investerede man sine penge, så man fik et afkast, men igen skal man huske to ting: For de allerfleste lønmodtagere er der ikke tale om et kæmpebeløb, der gør en stor forskel, hvis man lader dem stå til pensionsalderen – og så kan man skele til hele meningen med frigivelsen af de her penge: De skal ud og holde hjulene i gang.«

Skal unge lade pengene stå?

Indefrosne feriepenge, man lader stå, bliver investeret af Lønmodtagernes Feriemidler og udbetalt, når man går på pension. Investeringen betyder, at feriepengene forrentes over en årrække, og umiddelbart kan der være logik i at lade pengene stå, hvis man er ung. Men selvom man har lang tid til pension, kan man også med god samvittighed hæve feriepengene, hvis man vil det, forklarer Lena Louise Vestergaard:

»I dag har de fleste så gode overenskomster og pensionsordninger. Det er jo ikke de 15.000 eller 30.000 kroner, man har stående i indefrosne feriepenge, der ændrer, om man kommer til at være rig eller fattig som pensionist. Mange unge har i deres etableringsfase noget, de sagtens kan bruge pengene til.«

Lena Louise Vestergaard peger på, at man som ung kan bruge de indefrosne feriepenge til boligopsparing eller afdrag på boliggæld – eller at forny den bolig, man har. Man kan også købe ting, man ikke ellers ville have købt, altså forsøde livet lidt. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Er det dumt at hæve de indefrosne feriepenge, hvis man betaler topskat?

Feriepengene skal beskattes, når de udbetales, og for nogle vil udbetalingen af feriepengene betyde, at der skal betales topskat af pengene, men det bør dog ikke være et argument for, at man skal lade feriepengene stå. Lader man pengene stå, kommer de til udbetaling, når man går på pension, men her kan man også have en høj indkomst.

»Langt de fleste går jo ikke ned i løn i løbet af livet. Hvis man betaler topskat nu, vil der også være en stor sandsynlighed for, at man betaler topskat, når man skal have feriepengene udbetalt. Så på den måde ‘sparer’ man ikke i skat ved at lade pengene stå,« fortæller Lena Louise Vestergaard.

Man bør dog være opmærksom på reglerne for udbetaling af de indefrosne feriepenge, hvis man modtager efterløn. Normalt modregnes feriepenge i efterlønnen, men flere a-kasser oplyser, at de indefrosne feriepenge ikke modregnes. Tag for en sikkerheds skyld kontakt til din a-kasse, hvis du modtager efterløn og gerne vil have feriepengene udbetalt.

Undersøg også med din kommune, hvordan udbetalingen af feriepenge kan påvirke udbetalingen af pension, hvis den ene part i et ægtepar er folkepensionist, og den anden er erhvervsaktiv.