Skal aronia koges eller koldpresses?

Det er ikke sandt, at aroniabær ikke må koges til saft. Faktisk kan kogning fjerne stoffer i bærrene, som giver en let bitter smag i munden.

Aroniabær har et højt indhold af C-vitamin

?

Jeg har hørt, at man ikke må koge aronia, når man for eksempel skal lave saft. Når jeg googler opskrifter, får jeg både bud, hvor man kan bruge en saftkoger (eller bare koge i gryde) og bud, hvor man skal koldpresse. Så hvad er rigtigt?

Christina Rosenbæk Marcher 

Svar fra Leif Skibsted

Saft og marmelade af bær fra aronia kan fremstilles både ved kogning og uden kogning. Aroniabær indeholder ikke sundhedsskadelige stoffer som hyldebær, som først skal fjernes ved kogning. Aronia kan derfor anvendes direkte i smoothies og til saftfremstilling. Fremstilles saft uden kogning, bliver holdbarheden dog begrænset, og saften bør opbevares i køleskab indtil brug.

Aronia er den frugt, der indeholder flest polyphenoler, som sammen med et højt indhold af C-vitamin gør aronia til en såkaldt superfrugt. Polyphenolerne giver aronia en snerpende fornemmelse i munden og en pirrende bitter smag, som mindskes ved kogning og frafiltrering af bærrenes skind. Den kraftige smag af aronia mildnes af anden frugt som æbler, og aronia anvendes derfor ofte i blandinger med anden frugt til saftfremstilling.

Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet

Læs mere om