Redaktionen anbefaler
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2024-07/FDB-M%C3%B8bler---forskellige-stol.jpg.jpeg?itok=PDm__kuP)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2020-06/Danmark-Dejligst.jpg.jpeg?itok=aWDFxZ73)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2017-05/maskulin_oel-is_med_karamelliserede_valnoedder_2.jpg.jpeg?itok=9OCTWKod)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2020-06/Kronhjort_0.jpg.jpeg?itok=jJ_eY3CT)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/12/1280frisko.png.jpeg?itok=nhM6nUW_)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/en/engangsgrillen1280.png.jpeg?itok=SmECdd56)
Bland sødt, surt, umami, bittert og måske også stærkt, så sker der små smagsmirakler i gryderne
Salt skal der til for at fremhæve smagen, men ikke for meget, så drukner smagen i salt, og meget salt er ikke sundt. Du kan forfine og nuancere den salte smag med at veksle mellem forskellige kilder til salt:
Din mad bliver mere interessant, når du husker de syrlige eller sure smagsgivere. Tænk på fisken, som næsten ville være utænkelig uden citron. Du kan også bruge æble i gryderetter og grape i salaten. Andre sure og syrlige kilder er:
Det bitre giver maden karakter, tænk på julesalat, peberrod og rosenkål. Bitre råvarer kan bryde med fed og fad smag. I Sverige er det for eksempel almindeligt at blande friskrevet, skarp peberrod med smørsovs til stegt torsk. Her er nogle bitre råvarer:
Du får umami fra kød, men også fra frugt og grønt:
Husk også det stærke svirp, der gør maden spændstig og interessant:
Kilde: Kulinarisk sensorik, Kost & Ernæringsforbundet.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10