Sådan træner du din hund (også) i hverdagen

At træne og aktivere en hund i en travl hverdag kan godt være en udfordring, men en velstimuleret hund er ofte meget mere rolig end en rastløs hund. Samvirke og Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, kommer her med nogle gode råd til at få træning og aktivering inkorporeret i en travl hverdag.

Den daglige gåtur med hunden er et eksempel på en situation, hvor du let kan lave små træningsøvelser med din hund. Her kan du også som på billedet med fordel tage børnene med.

Gør det til en livsstil at træne og aktivere din hund

Sådan lyder det overordnede råd fra Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub. For træning behøver ikke kun være noget, man gør lørdag formiddag på en græsplæne iført gummistøvler, forklarer hun. 

En ting, som går igen i alle de nedenstående råd, er, at det er vigtigt at involvere hele familien i træning og aktivering af Fido, fordi den simpelthen bliver mere velafbalanceret og rolig, hvis den har en god relation til alle familiemedlemmer.

Træning og aktivering af din hund kan nemlig sagtens foregå i hjemmet, i haven, på turen - ja, der er faktisk ingen hindringer for, hvor og hvornår du kan få din hund til at bruge hovedet og kroppen. Du skal bare tænke ud af boksen.

Stimulér hundens lugtesans

Smid en del af hundens foder ud på græsplænen (eller i en aktiveringsbold, hvis du bor i lejlighed) om morgenen, mens du børster tænder eller er i bad. I de omkring 10 minutter, hvor hunden søger efter sin foder, udløses en masse beroligende stoffer i hundens krop, og derfor kan hunden have lettere ved at være alene hjemme. 

Den slapper altså mere af efter en god gåtur kombineret med fodersøgning, end hvis du går med hunden og laver en masse stressende boldkast i parken. Vildt boldkast udløser nemlig adrenalin, som sætter hunden i 'alarmberedskab' op til mindst 30 minutter efter aktiviteten.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lav søgeøvelser, når du går tur

Et andet råd, som også stimulerer hundens lugtesans, er at tage en bold eller hundens yndlingslegetøj med på gåturen og så gemme det. Start med at kaste genstanden et synligt sted for hunden, men øg så gradvis sværhedsgraden, og kast i højt græs eller bag en busk, så hunden efterhånden tager lugtesansen i brug. 

Her kan du også med fordel tage børnene med, og de eller du selv kan så gå et sted hen og gemme bolden eller legetøjet for hunden, så den ikke ved, hvor bolden er, men kun kan bruge lugtesansen for at finde den. Husk dog at trappe sværheden op i småbidder, så hunden får en masse succesoplevelser. Hunden kan også finde familiemedlemmer, der gemmer sig og kalder på hunden.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug naturen som forhindringsbane

Når du går tur med din hund, er det altid en god idé at lade mobilen blive nede i lommen - eller lade den blive hjemme. Hverken hunden eller du får noget ud af en tur, hvor ejeren kigger i skærmen, og hunden bare trækker ham som dødvægt efter sig.

Brug i stedet hundegåturen til at lave øvelser med elementer, du møder på vej ud i naturen. Lad hunden hoppe op på en sten, over forhindringer eller gå balance på en træstammme eller en lav mur - kun fantasien sætter grænser. 

Brug madresterne til hundetræning

I stedet for bare at give hunden en godbid af resterne fra aftensmaden ved køkkenbordet (for eksempel lidt kød eller pasta), så del resterne op i små godbidder, som kan bruges til træningssituationer. Tag lidt af resterne med i en pose, og brug dem som belønning, når hunden kommer, når du kalder, eller går pænt forbi en anden hund.

Madrester er ofte meget bedre end de færdigfabrikerede godbidder, og fordi resterne vil skifte smag fra dag til dag, er de også mere spændende for hunden, så den gerne vil lystre.

Tag hunden med på arbejde

Nogle arbejdspladser har en ugentlig eller månedlig dag, hvor man må have hunden med. Det kan være en god idé at gøre brug af dette tilbud - og så simpelthen bruge frokostpausen til at gå tur med hunden, så den også kommer ud og rører sig lidt.

Find flinke hundevenner

Hunde er sociale dyr og har som os brug for et socialt liv. Ved at finde flinke hundevenner i nabolaget kan man opretholde hundens sociale liv, og samtidig vil hunden måske holde op med at gø ad andre hunde, når den møder dem på gaden, fordi den simpelthen er vænnet til at være sammen med dyr af sin egen art.

Ud over at stimulere hunden socialt på en anden måde, end vi mennesker kan, så har man ved at have gode hundevenner også en pasningsmulighed. 

Lad hunden hjælpe med opgaver

Flere hunde er glade for at hjælpe til, hvis de lærer hvordan. Det kan for eksempel være at få hunden til at bære på nogle af varerne på vej hjem fra supermarkedet. Husk, at det er en god idé at gå tur og træne med hunden, inden du går ind og handler. Så er den mere rolig, mens du er inde i butikken.

Brug hundens mad i løbet af dagen

I stedet for at have en hund med tom mave hele dagen og så 2 minutters intensiv grovædning klokken 18, så mål hundens daglige foder op i 3 rationer om morgenen. 

Brug 1/3 til søgeopgaver i haven eller i noget aktivitetslegetøj, som hunden kan lege med, mens du er på arbejde. Brug 1/3 til træningsbelønninger, og brug 1/3 til foder i skålen om aftenen. Det gør både hunden mindre sulten og samtidig underholdt i løbet af dagen.

Læs mere om