Sådan vækker du dine hænder, hvis de sover

Den sovende fornemmelse i arme og hænder kan let opstå, hvis man ligger på armene, så de bliver klemt. Ifølge en myte kan man let ”kurere” de sovende kropsdele ved at dreje hovedet fra side til side i cirka et minuts tid. Samvirke har spurgt overlæge og professor Olaf B. Paulson, om tricket virker.
Mand sover på sine hænder

Når kropsdele som hænderne falder i søvn, begynder en stikkende, prikkende og snurrende fornemmelse helt ud i fingerspidserne. I takt med at blodet igen får frit løb, eller presset på nerverne slækkes, vender følelsen tilbage. Falder dele af kroppen ofte i søvn, bør man søge råd hos lægen.

Myten kan afhjælpe sovende arme og hænder

Sovende hænder kan man ifølge et råd hurtigt selv slippe af med ved roligt at dreje hovedet fra side til side, men hvorfor virker det? Det har overlæge på Rigshospitalets Neurocenter og professor i neurologi ved Københavns Universitet, Olaf B. Paulson, et bud på:

”Det er ikke videnskabeligt bevist, at man kan vække sovende kropsdele ved at dreje hovedet, men der er noget om det. Man kan let komme til at ligge og trykke på nogle arterier eller vener, så blodet i armen ikke løber, som det skal. Der kan komme gang i armens cirkulation igen, når man drejer hovedet,” siger Olaf B. Paulson. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mere end en mulig årsag til sovende hænder

Fornemmelsen af sovende hænder kan ifølge Olaf B. Paulson opstå af begrænset blodcirkulation, men der er også en anden og mere sjælden mulighed. Sovende fornemmelse kan nemlig også skyldes klemte nerver omkring halsen og nakken, som bliver trykket af musklerne. 

”På halsen har man en hel masse nerver, der kommer ud fra rygsøjlen og løber ned til armen. Har man for eksempel drejet armen, så nerven klemmes mellem musklen og bindevævet, kan der godt opstå en snurrende fornemmelse i hænderne. Ved at dreje hovedet får man bevæget sig og løsnet op for nerverne igen,” siger han.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tricket virker kun på overkroppen

I modsætning til benene ligger blodårerne i armene nær overfladen og kan let klemmes i den forkerte stilling, og trykket kan derfor også let løsnes igen ved at ændre stilling. Nerverne er også mere udsatte i armene omkring skulder og albue, hvor de ligger tæt på overfladen. Placeringen af årer og nerver kombineret med stor mobilitet kan ifølge Olaf B. Paulson være en del af forklaringen på sovende hænder.

”Armen hæfter til halsregionen, som er et område med stor bevægelighed. Tænk bare på skulderleddets bevægelighed sammenlignet med hofteleddet. Armen kan rotere og bevæge sig meget mere i skulderleddet, end et ben kan i hofteleddet. Derfor får man langt mere bevægelsesstress på nerver og arterier i skulder- og armregionen end i benene,” siger Olaf B. Paulson.

Den store bevægelighed øger altså mulighederne for, at årer og nerver kan komme klemme, men gør det heldigvis let at løsne op og vække lemmerne igen.

Massér og ryst benene

Tricket med at dreje hovedet fra side til side vil dog kun virke på overkroppen, hovedsageligt hænderne. Det er ikke muligt at komme til at klemme blodårer og nerver i benene på samme måde som i armene. Det skyldes, at blodårer og nerver her ligger dybt inde i benene beskyttet af muskler og ikke så let kommer under pres. Falder benet i søvn, vil det ikke være nok at dreje hovedet for at vække benet. Ifølge Olaf B. Paulson kan man i de fleste tilfælde massere og ryste benet, til følelsen vender tilbage. 

Læs mere om