Sådan tilbereder du blåmuslingerne
Kog muslinger, før du fryser dem
Blåmuslinger skal være levende, når de tilberedes. Derfor skal friske muslinger ikke fryses. Levende muslinger er lukkede, når man køber dem. Når de dampes eller koges, dør de. Lukkemusklerne slappes af, og muslingerne åbner sig, og det er tegn på, at muslingerne var levende, da de blev dampet.
Rens muslinger
Læg muslingerne i din rengjorte køkkenvask, skyl dem med lidt vand, gnub dem mod hinanden, eller skrub dem eventuelt med en hård børste, og skyl dem igen.
Kig på muslingerne, og lugt til dem
Friske muslinger skal lugte af hav, ikke af fisk. Når du har konstateret, at lugten er rigtig, begynder du med at kassere muslinger, hvor skallen er knækket.
Fjern døde muslinger
Muslingerne skal være lukkede. Det viser, at de er i live. Hvis muslingen er lidt åben, og du er i tvivl, kan du klemme på den og se, om lukkemusklen reagerer. Hvis den gør det, er muslingen stadig levende og okay. Kasser den i modsat fald.
Fjern skægget
Muslingerne kan have skæg, som er de tynde tråde, de bruger til at holde sig fast med på bunden af vandet. Får du ikke fjernet alle trådene nu, kan du pille resten af, når muslingerne er dampet.
Damp muslingerne kort
Muslinger skal tilberedes i kort tid, ellers bliver de tørre og indskrumpede og mister smag og sødme. 2-3 minutter er tilstrækkeligt. Det er en god idé at bruge en dyb sauterpande. Svits rensede og snittede grøntsager på panden, for eksempel løg, gulerødder og hvidløg, et par minutter. Mens panden damper godt, hældes hvidvin eller vand på, og muslingerne dampes i vandet. De skal åbne sig under dampningen. Det beviser, at de er i live. Kasser muslinger, hvis de er lukkede. En korrekt dampet musling har fået så meget, at den har sluppet kanterne, men fylder stadig skallen ud og er saftig og blød.
Brug skallen som ske
Når du spiser muslinger, kan du bruge en tom skal som spiseredskab. Skrab muslingen ud af sin skal med den tomme muslingeskal, brug den som gaffel og spis muslingen. Muslingeskallen, der er tilovers, er måske fyldt med lækker hvidvinssuppe, muslingerne er kogt i. Når du har tømt skallen for muslingen, kan du drikke suppen fra skallen.