Sådan skal du affaldssortere din e-cigaret
E-cigaretter består af forskellige materialer
Ikke alle e-cigaretter er ens, men generelt er en e-cigaret sammensat af flere forskellige materialer og stoffer.
For det første består en e-cigaret af plastik, som f.eks. mundstykket ofte er lavet af. Mundstykket kan dog også være af træ eller metal.
For det andet indeholder e-cigaretten kemisk væske, der varmes op og bliver til den damp, du kan ryge – eller dampe, som det snarere hedder. Væsken består typisk af nikotin, propylenglykol, glycerin og aromastoffer.
For det tredje består en e-cigaret af elektronik. I e-cigaretten er der nemlig et varmelegeme, der opvarmer den kemiske væske. I e-cigaret-kredse kaldes varmelegemet også en coil.
For det fjerde findes et batteri i e-cigaretten, der sender strøm til varmelegemet. Batteriet er i det fleste tilfælde et litiumbatteri, der bl.a. kan indeholde grafit, jern, fosfat, nikkel og aluminium.
Slutteligt indeholder en e-cigaret metal, som f.eks. bruges til at indkapsle varmelegemet. Som nævnt kan mundstykket – og flere andre dele af e-cigaretten – også være af metal.
E-cigaretter skal sorteres som farligt affald
Fordi en e-cigaret er et sammensat produkt, der indeholder både kemiske forbindelser og elektronik, skal en e-cigaret sorteres og bortskaffes som farligt affald.
Har du en rød boks til farligt affald til rådighed derhjemme, kan du komme e-cigaretten heri. Du kan også indlevere e-cigaretten på din genbrugsstation som farligt affald.
Sørg for, at e-cigaretten bliver genanvendt
En e-cigaret er miljøkrævende at producere, bl.a. fordi den er skabt af så mange forskellige værdifulde ressourcer. Ender e-cigaretten sine dage i restaffaldet eller i naturen, vil ressourcer, der kunne være blevet genanvendt, gå til spilde, og de giftige stoffer fra e-cigaretten risikerer at forurene miljøet.
Det gode er, at mange af materialerne og stofferne fra e-cigaretten kan blive håndteret korrekt og genanvendt, hvis du husker at aflevere e-cigaretten som farligt affald, når du er færdig med at bruge den.
Kilder: Miljøstyrelsen, Ugeskrift for læger, Gejser, Din e-cigaret og DTU.