Er e-cigaretter farlige?
Er e-cigaretter farlige?
»Ja, det tror jeg ikke, der er nogen uenigheder om. Det, man diskuterer, er, hvor farlige de er,« siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø.
I modsætning til traditionelle cigaretter, hvor man har solid dokumentation for skadevirkningerne, så er e-cigaretter så nyt et produkt, at langtidseffekterne stadig er ukendte. Der er imidlertid foretaget studier, der tyder på, at brug af e-cigaretter kan have
betydning for udviklingen af lungesygdom og hjerte-kar-sygdom.
Officielt nej tak
På grund af den store usikkerhed om mulige helbredsmæssige konsekvenser ved brugen af e-cigaretter – både dem med og dem uden nikotin og særligt på lang sigt – anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man ikke bruger e-cigaretter.
Nikotin kan skade udviklingen af unges hjerner
E-væsken indeholder mange forskellige stoffer, blandt andet nikotin, smagsstoffer og andre kemiske stoffer. Nikotin ved man kan skade udviklingen af børn og unges hjerner og udgøre en risiko for fostre i forhold til udviklingen af hjerne og lunger.
Tobak er farligst
Der findes næppe noget lovligt forbrugerprodukt, som er lige så skadeligt som tobak. Og sammenligninger man e-cigaretter med cigaretter, så viser det ofte, at e-cigaretter er mindre skadelige, siger klinisk professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger til DR. Men når man vurderer risikoen ved e-cigaretter. bør sammenligningen være frisk luft, tilføjer hun.
Kilder DR og Kræftens Bekæmpelse
E-væske og smagstoffer indeholder kemikaler
E-væsken kan imidlertid også fås uden nikotin, men nikotinfri brug af e-cigaretter er ikke nogen garanti for, at rygeformen ikke skader. E-væsken og de tilsatte smagsstoffer udgør stadig en risiko, siger Niels Sandø.
»Der findes over 7000 forskellige smagsstoffer. Stofferne kan godt være godkendt – men til fødevarer, hvilket vil sige, at de kommer ned til mavesyre og lever, som kan nedbryde dem. Når man inhalerer stofferne, kommer de til gengæld direkte ned i lungerne og derfra ud i blodbanen.«
Når man blander e-væsker og smagstoffer, kan der desuden opstå nye kemiske forbindelser, både med og uden opvarmning. Derfor ved man ikke altid, hvilke stoffer der reelt er i e-væsken.
»Man kalder det at dampe, når man ryger e-cigaretter, og mange tænker måske, at det bare er det rene vand. Men det er altså kemikalier, man inhalerer,« siger Niels Sandø.
Stoffer kan være kræftfremkaldende
Uanset hvilken smag der er tilsat, indeholder de fleste e-væsker propylen–glykol og glycerol. Det er stoffer, som man ved kan virke irriterende på luftvejene. Desuden kan propylenglykol og glycerol, når det bliver varmet op, omdannes til andre stoffer, der kan være kræftfremkaldende.
Der er brug for mere forskning for at kunne fastslå sundhedsrisikoen på længere sigt.