el

Sådan måler du, hvor meget strøm dine apparater og hårde hvidevarer bruger

Du kan mindske din elregning ved at skrue ned for forbruget, men hvor meget strøm bruger dit tv, elkedel og vaskemaskine egentlig? Læs, hvordan du kan måle dine elektriske apparaters strømforbrug.
Opvaskemaskine

Ved at tjekke dine elektriske apparater og hårde hvidevarers strømforbrug kan du finde ud af, hvor meget du sparer ved at skrue ned og fx bruge opvaskemaskinen lidt sjældnere. Foto: Sascha Schmidt-Faxe, Videncentret Bolius

Elektricitet, strøm, el, elektrisk energi. Uanset hvad vi kalder det, er det noget, vi alle bruger hele tiden. Ifølge Energistyrelsen bruger en typisk dansker i gennemsnit 1.600 kWh (kilowatt-timer) strøm om året, og når elpriserne er høje, som det er tilfældet i 2022 og forventeligt også i 2023, kan elregningen løbe op i mange tusind kroner om året.

Skruer du ned for dit strømforbrug, kan der derfor være mange penge at spare. Der er dog stor forskel på, hvor meget strøm forskellige elektriske apparater og hårde hvidevarer i dit hjem bruger, og nogle apparater som fx køleskab og fryser kan du af sundhedsmæssige årsager ikke skrue ned for. Her kan du læse, hvordan du måler de enkelte apparaters forbrug.

 

LÆS OGSÅ: Så meget el, vand og varme bruger en gennemsnitsfamilie

Hvordan måler jeg mine apparaters strømforbrug med en energimåler?

En energimåler – eller en elmåler – er et apparat, der kan måle strømforbruget for et elektrisk apparat direkte.

Udover at få et overblik over strømforbruget, kan du også bruge energimåleren til at tjekke, om et apparat bruger mere strøm, end det burde ifølge apparatets energimærke. Det kan fx være fordi varmeelementet i elkedlen eller vaskemaskinen er kalket til, eller fryseren trænger til at blive afrimet.

En energimåler er også et godt redskab til at finde ud af, hvor meget strøm det koster dig, at et apparat står på standby. Der kan ofte være penge at spare på unødvendig standby-strøm, og med energimåleren kan du få et overblik over, hvor det batter at slukke.

 

LÆS OGSÅ: Her er 10 store strømslugere i dit hjem

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvor finder jeg en energimåler?

Du kan købe din egen energimåler, der findes i forskellige mærker og udgaver. Vær opmærksom på, at de billige modeller kan give målinger af svingende kvalitet og pålidelighed. ’Sparometer’ er en udbredt model, der ifølge Energistyrelsen måler meget præcist.

I mange kommuner er det også muligt at låne en energimåler på biblioteket eller hos borgerservice, og flere elselskaber tilbyder samme mulighed.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan bruger jeg en energimåler?

Energimåleren skal sættes imellem en stikkontakt eller stikdåse og det elektriske apparat, du gerne vil måle strømforbruget for. Når apparatet er tilsluttet energimåleren, får du i energimålerens display vist apparatets strømforbrug samt prisen regnet ud i kroner.

Måleren har som regel en standardpris, men du kan selv indtaste den aktuelle pris, som dit elselskab tager for en kWh og på den måde få oplyst den aktuelle pris for at have apparatet tændt.

Vil du bruge en energimåler til at måle et køleskab eller en fryser, er det nødvendigt at måle det samlede forbrug for mindst 24 timer, og gerne endnu længere. Det skyldes, at disse hvidevarer ikke bruger strøm hele tiden, men tænder og slukker afhængigt af temperaturen i rummet og hvornår de bliver åbnet og lukket.

I energimålerens display kan du som regel se, om den viser apparatets strømforbrug og prisen her og nu, eller om den er i gang med at samle sammen i en længere måling. Tjek brugsanvisningen for at finde ud af, hvordan du får de mest præcise tal.

 

KILDE: Videncentret Bolius

Læs mere om