Sådan giver du (grønne) aktier i gave

Det er dejligt at give gaver. Men hurtigt svømmer vi i ting og dimser, vi ikke havde brug for. Så hvad med at give en aktie i stedet?

Du kan give aktier i gave på flere måder, men …

Vi vil ikke lyve: Det er sværere end et klik på en hjemmeside efterfulgt af en papkasse, der ankommer med GLS.

Alligevel kan aktier som gave være et godt alternativ til hårde og bløde pakker under træet eller til fødselsdagen. Især hvis du giver dem til dine børn.

Helle Juul Lynge, der er investeringschef ved Merkur Andelskasse, ridser her 3 metoder op til at give aktier i gave samt deres fordele og ulemper.

1. Giv et gavekort

Den første og nemmeste måde at give aktier i gave er at lave et hjemmelavet gavekort til modtageren.

I gavekortet kan for eksempel stå, hvor stort investeringsbeløbet er, nogle idéer til, hvad du synes pengene skal investeres i, og at du vil sidde med på sidelinjen og hjælpe gavemodtageren med at købe aktien eller aktierne.

Fordelen ved gavekortet er, at det er nemt og forbliver en overraskelse, indtil gaven er givet. Besværet kommer først, når modtageren selv skal købe aktien i sin netbank, hvorefter du kan sætte pengene ind på vedkommendes konto. Til gengæld slipper du for at gå igennem din egen bank, som vil afsløre gaven i utide ved at fortælle modtager, at de skal godkende transaktionen.

Ulempen er, at du risikerer, at modtager aldrig får købt aktierne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2. Giv en aktie, du ejer i forvejen

Anden mulighed er at give en aktie, du selv ejer i forvejen. Denne metode fungerer bedst, hvis du giver aktien til dit barn eller barnebarn. Er modtager en anden end dit barn, anbefaler vi, at du holder dig til metode 1.

Hvis modtager er dit barn eller barnebarn, må der nemlig gives skattefri beløb op til 69.500 kroner om året. Hvis ikke, skal overførslen indberettes til skat.

Helt lavpraktisk overfører du en aktie ved at kontakte din bank og bede dem flytte aktien fra dit eget aktiedepot til modtagers depot. Så sker der i princippet bare det, at aktien skifter ejer. Bemærk, at modtager selv skal indberette aktiens kurs på sin selvangivelse.

Alternativt kan du bede din bank lave en handel, hvor du sælger en aktie fra dit eget depot til modtagers depot. På den måde indberettes handlen automatisk til skat for både gavegiver og modtager.

Har modtager ikke et aktiedepot i forvejen, bliver det yderligere kompliceret af, at vedkommende først skal oprette et depot. Hvis modtageren til gengæld er et barn under 18 år, kan en forælder eller værge oprette depotet i barnets navn.

Fordelen ved at overføre aktier fra dit eget depot er, at du selv bestemmer, hvilken aktie du giver.

Ulempen er, at du desværre ikke kan undgå en kvittering, som lander i modtagers netbank og dermed afslører gaven før tid.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Giv en aktie, du ikke ejer i forvejen

Du kan også give en aktie, du ikke ejer i forvejen. I så fald er det nemmest at ringe til banken og bede dem købe aktien direkte til gavemodtagers depot og trække beløbet på din egen konto.

Hvis beløbet er lille, er denne løsning dyr, fordi du altid skal betale et minimumsgebyr for handlen, uanset størrelsen.

Fordelen er, ligesom ved metode nummer 2, at du selv bestemmer, hvilken aktie du giver.

Ulempen er, også ligesom ved metode nummer 2, at gaven ikke kan holdes hemmelig, fordi modtager skal kvittere for handlen.

Hvornår er en aktie grøn?

Spørger man investeringschef Helle Juul Lynge fra Merkur Andelskasse, bliver verden ikke mere grøn, klimavenlig eller mere socialt ansvarlig af, at aktier i grønne virksomheder såsom Vestas eller Ørsted skifter ejer. Virksomhederne vil være der, uanset om du køber aktien eller ej.

Vil du investere så grønt som muligt, anbefaler hun derfor i stedet, at du lægger pengene hos en bæredygtig investeringsfond. Her arbejder investorerne hele tiden aktivt for at opnå en endnu højere bæredygtighed gennem aktivt ejerskab af de investeringer, dine penge går til.