Rester fra aftensmaden, åbnet pålæg og madpakker: Sådan skal det opbevares

Hvordan pakker og opbevarer man bedst og mest miljørigtigt rester fra aftensmaden, åbnet pålæg, madpakker og hjemmebag? Få svaret her.

Chili con carne, der er til overs fra aftensmaden, kan holde sig op til en uge, hvis du behandler og opbevarer det rigtigt.

Der er mange muligheder

Når du skal opbevare åbnede og tilberedte madvarer, kan du som udgangspunkt benytte og kombinere følgende almindelige muligheder:

  • Opbevaringsboks (med låg) af plast, metal, pap eller flamingo
    OBS: Det er vigtigt at sikre sig, at boksen er beregnet til fødevarer   
  • Glas (med låg)
  • Fryseposer
  • Plastfolie
  • Papir og pap beregnet til fødevarer (brug f.eks. ikke avispapir)
  • Genanvendelige produkter af bomuldsstof beregnet til opbevaring af madvarer. Nogle produkter er belagt med bivoks, så det kan formes
  • Service og keramik beregnet til mad
  • Gryde i rustfrit stål
  • Sølvpapir

Det er altid en god idé at tjekke en evt. brugsanvisning for at se, hvad materialet er egnet til.

Det miljørigtige valg

De forskellige opbevaringsmuligheder er herunder listet efter, hvor meget de belaster miljøet. Gruppe et er de mest miljørigtige valg.

  1. Opbevaringsmuligheder, der kan anvendes flere gange:
    Bokse beregnet til mad, glas, skåle og produkter af bomuldsstof beregnet til madvarer, som kan genanvendes    
  2. Papir og pap
  3. Engangsplast: F.eks. Vita Wrap og fryseposer
  4. Sølvpapir og flamingo

Kilde: Miljøstyrelsen

Hvornår skal jeg bruge hvad?

Der er dog forhold, du skal være opmærksom på i forhold til miljøbelastning og alt efter, om det drejer sig om f.eks.:

  • Rester fra aftensmaden
  • Åbnet pålæg
  • Madpakker
  • Hjemmebag

Rester fra aftensmaden skal køles hurtigt ned

Har du lavet en varm ret til aftensmad og skal gemme resterne, er det først og fremmest vigtigt at få maden kølet ned hurtigt. Der skal helst ikke gå mere end 3 timer, fra temperaturen er nået ned under 60 grader, til du har fået kølet den ned til køleskabstemperatur. Får du ikke gjort det, stiger risikoen for, at sundhedsskadelige mikroorganismer kan nå at udvikle sig, forklarer seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet Jens Kirk Andersen.

Kan jeg genbruge isboksen?

Fødevarestyrelsens anbefaler, at du ikke genanvender emballage til fødevarer, der adskiller sig fra det oprindelige indhold i forhold til f.eks. temperatur. Du kan altså godt genbruge en plastikbeholder, der har været is i, til opbevaring af fødevarer på køl og på frost, men undgå at bruge den til indpakning af varme fødevarer.

Chili con carne kan holde sig op til 1 uge

Klassiske retter som chili con carne, lørdagskylling eller fisk i fad kan holde sig op til 1 uge i køleskabet, hvis man sørger for at køle retten hurtigt ned og derefter opbevarer den koldt. Læg f.eks. retten i en beholder eller skål og dæk den til. Det er ikke så afgørende, om låget slutter helt til. Formålet er først og fremmest at sørge for, at der ikke drysser urenheder ned i retten, så en tallerken eller et skærebræt som låg er fine alternativer til mere miljøbelastende løsninger som plastfolie, fryseposer eller sølvpapir, siger Jens Kirk Andersen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Drop sølvpapiret

Sølvpapir er både praktisk og populært blandt danskerne til opbevaring af mad. Men indholdet af aluminium gør det til et af de mest miljøbelastende valg. Aluminium er nemlig et meget energitungt materiale at fremstille.

Du kan godt sætte et ovnfast fad eller en gryde i rustfrit stål direkte i køleskabet. Til gengæld skal du undgå at opbevare mad i gryder af støbejern og aluminium. En støbejernsgryde kan ruste, mens en gryde af aluminium kan afgive usunde stoffer, hvis maden er syreholdig.

Åbnet pålæg skal være i et tætsluttende miljø

Opbevar pålæg, som du har åbnet, i et tætsluttende miljø. På den måde mindsker du risikoen for, at det bliver påvirket af bakterier eller skimmelsvamp fra andre varer i køleskabet. Samtidig undgår du, at det bliver tørt og kedeligt, fordi vandet fordamper, siger Jens Kirk Andersen.

En beholder med kliklåg er oplagt, mens fryseposer, plastfolie eller sølvpapir også kan bruges. Vær dog opmærksom på, at sidstnævnte muligheder har en højere belastning på miljøet end beholdere, der kan genanvendes.

Brug ikke aluminium til sure madvarer

Det er en dårlig idé at pakke f.eks syltede agurker ind i sølvpapir. De kan nemlig opløse aluminiumet. Sure fødevarer opbevares bedst i glas (ikke krystalglas), porcelæn eller plastskåle dækket med f.eks. plastfilm.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Ompak pålæg fra konserves

Husk altid at ompakke pålæg, der er pakket i konserves, hvis ikke du spiser det hele med det samme. En konservesdåse kan afgive metal til maden, når der kommer ilt til. Det er ikke nødvendigvis sundhedsskadeligt, men det kan give en ærgerlig bismag.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Sølvpapir til madpakker er ikke godt

Mange bruger sølvpapir, når de laver madpakker. Det er ikke en god idé, hvis man vil tage hensyn til miljøet. Brug i stedet madpapir eller genanvendeligt bomuldsstof med voksbelægning, som kan bruges flere gange. Du kan sagtens pakke madpakken i en frysepose, men naturen vil takke dig, hvis du i stedet benytter en madkasse eller anden form for opbevaringsboks, der kan bruges flere gange.

Har du mulighed for at stille madpakken på køl i løbet af formiddagen, er det at foretrække, så den holder sig frisk og lækker. Du kan dog godt have den liggende i tasken indtil frokost, uden at den bliver dårlig, siger Jens Kirk Andersen.

Undgå fluorerede stoffer: Gå efter svanemærket

Nogle typer mad- og bagepapir er behandlet med fluorerede stoffer, som hjælper til at gøre papiret fedt- og vandafvisende. Flere fluorerede stoffer er imidlertid mistænkt for at være hormonforstyrrende, og især børn og gravide bør derfor forsøge at undgå dem, der hvor det er muligt, anbefaler Fødevarestyrelsen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Hjemmebagt brød har det bedst i en tætlukket pose

Der er ikke noget bedre end hjemmebagt brød og boller. Hvis du vil modvirke, at brødet bliver tørt, kan du f.eks pakke det i en frysepose, som du binder knude på eller sætter en klemme på. En tætlukket pose holder bedst på fugten.

Et mere miljørigtigt alternativ er en papirspose, men du risikerer til gengæld, at brødet hurtigere bliver tørt.   

Læs mere om