Læsø bevarer truede, brune bier

Bierne deler Læsø i to: Vest er for gule bier, og øst er for brune bier.

Som det eneste sted i Danmark er brune bier på Læsø delvis fredet.

Den brune bi er Nordeuropas oprindelige bi

Køber du honning på Læsø, kan du på nogle af honningglassene læse, at Læsøs brune bier har produceret den honning, du spiser. Du kan ikke smage forskellen, men du kan glæde dig over, at du måske indirekte er med til at bevare den bi, der en gang var dominerende i Nordeuropa, men som i dag er fortrængt af den gule bi.

Den brune bi findes på Læsø og i områder af Norge og Sverige

De brune bier er fredet på øens østligste del. Her må kun avles ”den brune Læsøbi”, som hører til arten Apis mellifera mellifera. I dag findes bien i små enklaver i Norge, Sverige og altså på Læsø, der har 200 bifamilier af den brune Læsøbi. Læsøbien er god til at flyve i hårdt vejr, den er vinterhårdfør, god til at samle på lyng, og så er den fredelig, det vil sige, den stikker meget sjældent.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bitter strid mellem biavlerne op igennem 1980’erne og 1990’erne

I 1980’erne begyndte biavlere på Læsø at arbejde på at bevare den brune bi. Bevaringsspørgsmålet delte øens biavlere i to. Avlere af de brune bier ønskede den brune bi udbredt på hele øen, avlere af gule bier havde ingen interesse i at bevare de brune bier.

Selv en lov i 1999 om bierne på Læsø fik ikke stoppet indførsel af gule dronninger til øen. Loven blev ikke respekteret, og bistriden døde først, da en sameksistensmodel blev besluttet i 2005, og de brune bier flyttede til den østlige ende af øen.

Læs mere om