and

Kend din and - hvilken slags and skal du vælge?

Og hvad skal man så vælge til Mortens Aften eller juleaften: En Peking And, en Dansk And eller en fritgående and? Eller skal det måske være en Berberi And, en skrabe-and eller måske en økologisk land-and? Samvirke tager på en guidet rundtur i køle- og frysedisken og rydder op i forvirringen mellem racer og opdrætsmetoder.

Kær and har mange navne, men når to tredjedele af alle danskere juleaften sætter tænderne i en andesteg, er der reelt kun tale om to forskellige racer; enten er en Peking-and eller en Berberi-and.

Man kunne ellers forledes til at tro, at der var tale mange flere, når man står på hovedet i supermarkedet for at finde det bedste til den store aften. Men ét er racen – noget andet er opdrætsmetoden. Her er en oversigt over, hvad der er hvad:

Peking-and 

- kaldes også Almindelig Landand, Dansk And, Traditionel And eller Maple Leaf-and.

 

  • Peking-anden nedstammer fra den vilde gråand. Som navnet antyder, kommer racen oprindeligt fra Kina. I slutningen af 1800 tallet kom de til USA og Europa.
  • Peking-anden er en svømmefugl. Derfor har den et lidt større fedtlag, som igen betyder et lidt større svind ved tilberedningen.
  • Skindet på en Peking-and bliver typisk mere sprødt end på en Berberi-and.
  • Ænderne slagtes efter 36 til 56 dage.  
  • En Peking-and vejer typisk 2.400 – 3.800 gram.

 

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Berberi-and

- kaldes også Moskus-and, Canard eller Canette.

  • Berberi-anden er den tamme udgave af en Moskus-and.
  • Berberi-anden stammer oprindeligt fra områder i Central- og Sydamerika med et tropisk klima, men den klarer sig også i noget køligere omgivelser - for eksempel Frankrig, der opdrætter hovedparten af de Berberi-ænder, som bliver solgt i Danmark.
  • Fra naturens side er Berberi-anden en flyvefugl. Det betyder, at den har mere brystkød og knap så tykt et fedtlag.
  • Berberi-andens skind bliver typisk ikke så sprødt som på en Peking-and – til gengæld er den mere kødfuld.
  • En Berberi-hun kaldes en ’Canette’.    
  • En Berberi-han kaldes en ’Canard’.  
  • Berberi-ænder slagtes efter minimum 42 dage
  • En Berberi-and vejer typisk 3.400 – 4.600 gram.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan er anden opdrættet

  • Fritgående fjerkræ 

Generelt samme produktionssystem som ved staldopdræt, men dyrene har også adgang til det fri. 

  • Frilandsopdræt 

Ænderne har mere plads og en højere slagtealder end fritgående dyr. Hvis dyrene mærkes med betegnelsen ”Frilands – fuld frihed”, er der intet hegn omkring hønsegården. 

  • Økologisk and 

Økologiske ænder opdrættes i store træk som frilands-ænder, men der skal anvendes økologisk foder, og der er særlige regler for, hvilke ingredienser der må indgå i foderet. Det er Plantedirektoratet, der fører tilsyn og kontrol med økologisk foder til fjerkræopdræt.

 

Læs mere om