and

Få styr på anden til mortensaften

Skal der and på bordet mortensaften, får du her slagter Lunds fif til at få den rigtig saftig med sprødt skind og en god, smagfuld sovs

Den lækre andesteg er her skåret ud og serveret på et fad med kamsteg, medisterpølse, svesker og abrikoser

Anden var i virkeligheden en gås

Mortensaften fejres hvert år 10. november, og i Danmark er det blevet en tradition at spise andesteg denne aften. Oprindeligt var det egentlig gåsesteg, der skulle på menuen denne aften, og det er der en grund til: Martin af Tours var en munk, der levede i Romerriget i 300-tallet. Befolkningen i byen Tours ønskede, at han skulle være biskop, men det var han ikke selv videre interesseret i. Derfor gemte han sig i en gåsesti, og det fik gæssene til at skræppe op. Martin blev fundet og udnævnt til biskop, og han besluttede, at alle husstande mindst én gang om året skulle slagte og spise en gås.

Herhjemme kaldes Martin af Tours for Morten Bisp, og derfor hedder det mortensaften. I andre lande fejrer man Sankt Martins aften. Og når vi spiser and herhjemme, er det, fordi det tidligere var sværere og dyrere at skaffe og spise gås.

1 ud af 5 fejrer ifølge Coop Analyse mortensaften, og op mod 600.000 ænder ender på danskernes tallerkener i disse dage.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Perfekt stegt and

Det er ikke besværligt at tilberede en hel and til perfekt steg, og her får du slagter Lunds tips til den perfekte mortensand:

  • Kontrollér, at der ikke er rester af lunger indvendigt i anden: Læg anden på et spækkebræt med brystet opad. Evt. rester af lunger sidder nu på ribbenene ned mod spækkebrættet. Skær dem fra. Skær desuden lidt af halsskindet af samt de yderste to led af vingerne.
     
  • Fyld anden: Tag 2-4 æbler af sorten belle de boskoop eller coxorange. Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i mindre både. Gnid anden indvendigt med salt og peber og fyld den med æbler og stenfri svesker. Luk hullet efter fyldningen med en kødnål.
     
  • Steg anden i ovnen: Læg anden med brystet nedad på en rist over en bradepande med lidt vand i. Stil anden i en 200° varm ovn. Vend anden efter 1½ time, og steg den færdig med brystet opad, ca. 1 time.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sovs til andestegen

Andestegssovsen er en af de mest traditionsrige hos slagter Lund. Fonden til den sovs, de sælger, er kogt på de hundredvis af ænder, der steges i butikken i november-december måned. Sovsen er et sikkert hit juleaften og vækker minder fra mormors gryder. Gør sådan her:

  • Hæld al væske fra bradepanden op i en skål, når din steg er færdigstegt, og skil fedtet fra stegeskyen. Det er vigtigt, at der under stegningen er vand nok i bradepanden, så fedtet ikke brænder på. Gem fedtet.
     
  • Mangler der stegesky til sovsen, kan du supplere ved at brune vinger, hals og indmad (undtagen lever) og evt. lidt flæskeben af i en stor gryde eller på en pande. Tilsæt vand, salt og en god håndfuld svesker.
     
  • Lad fonden småsimre i ca. 2 timer.
     
  • Kom nu stegefedtet i en gryde, tilsæt hvedemel (lige dele fedt og mel) og bag op med den dejlige, siede sky/fond. Tilsæt lidt kulør og smag til med salt.

Servér andestegen med brune og hvide kartofler, rødkål og brun sovs – eller lad dig inspirere af disse opskrifter til en anderledes mortensand.

 

Læs mere om