Redaktionen anbefaler






Den lækre andesteg er her skåret ud og serveret på et fad med kamsteg, medisterpølse, svesker og abrikoser
Mortensaften fejres hvert år 10. november, og i Danmark er det blevet en tradition at spise andesteg denne aften. Oprindeligt var det egentlig gåsesteg, der skulle på menuen denne aften, og det er der en grund til: Martin af Tours var en munk, der levede i Romerriget i 300-tallet. Befolkningen i byen Tours ønskede, at han skulle være biskop, men det var han ikke selv videre interesseret i. Derfor gemte han sig i en gåsesti, og det fik gæssene til at skræppe op. Martin blev fundet og udnævnt til biskop, og han besluttede, at alle husstande mindst én gang om året skulle slagte og spise en gås.
Herhjemme kaldes Martin af Tours for Morten Bisp, og derfor hedder det mortensaften. I andre lande fejrer man Sankt Martins aften. Og når vi spiser and herhjemme, er det, fordi det tidligere var sværere og dyrere at skaffe og spise gås.
1 ud af 5 fejrer ifølge Coop Analyse mortensaften, og op mod 600.000 ænder ender på danskernes tallerkener i disse dage.
Det er ikke besværligt at tilberede en hel and til perfekt steg, og her får du slagter Lunds tips til den perfekte mortensand:
Andestegssovsen er en af de mest traditionsrige hos slagter Lund. Fonden til den sovs, de sælger, er kogt på de hundredvis af ænder, der steges i butikken i november-december måned. Sovsen er et sikkert hit juleaften og vækker minder fra mormors gryder. Gør sådan her:
Servér andestegen med brune og hvide kartofler, rødkål og brun sovs – eller lad dig inspirere af disse opskrifter til en anderledes mortensand.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10