Kager kan også være 6 om dagen
Kager og frugt og grønt på frost og glas er smutveje til 6 om dagen
Der findes mange smutveje til 6 om dagen. Gulerodskage kan være 6 omdagen, og både frostvarer og frugt eller grønt fra dåse tæller med som 6 om dagen. Hvordan du får inspiration til mindst 6 om dagen, har kogebogsforfatteren Morten Skærved lavet en bog om i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Bogen hedder: Mindst 600 gram om dagen – sådan. Herunder får du link til to af bogens opskrifter, en gulerodskage og en lækker laks i ovn med tomat og mandler. Bogen er fuld af inspirerende opskrifter, der gør det indbydende og enkelt at få 6 om dagen.
Vi spiser mest frugt og grønt når det er tilberedt
Morten Skærved råder til at købe frugt og grønt generelt, for har du frugt og grønt i huset, ender det også i maven. Det er også en god ide at tilberede frugt og grønt, for så spiser vi mere af det. Du kan tilberede frugt og grønt ved for eksempel at:
- Skære frugt i mundrette stykker for at stimulere appetitten.
- Hakke eller skære især grove grøntsager for at lette tyggearbejdet
- Varmebehandle: Det vil sige koge, bage og stege. Varmebehandling ændrer smagen, letter tyggearbejdet, gør grøntsagerne lette at fordøje og giver variation.
- Smage til. Brug salt, som mangler i både grønt og frugt, smag til med syre, som supplerer det naturlige syreindhold, og brug sødme, som booster det naturlige sukkerindhold. Smag til med bitterhed, som giver kompleks smag, og brug umami som findes i parmesanost, ansjoser og soja, og som runder smagen af og gør den dybere og mere mættende.