Redaktionen anbefaler






Hytteost dukkede op i de danske kølediske i 70’erne. Samvirke omtaler den klumpede ost første gang i maj 1972. Den nye ost anmeldes som let syrlig, proteinrig og kaloriefattig og roses for at være god i selskab med tomater og agurker. Samvirke skriver desuden om osten: ”Den lidt kornede konsistens kan minde lidt om risengrød.” Hytteosten kan også anrettes som dessert med henkogt eller syltet frugt, lyder opfordringen.
protein pr. 100 g indeholder hytteosten.
På den måde overhaler den skyr, der også er elsket for sit proteinhold. Skyr kan nemlig kun mønstre omkring 10 g protein pr. 100 g.
På TikTok og Instagram er hytteosten ofte helten, der redder frokosten efter en tur i træningscentret. Blender du æg og hytteost, fordeler massen på et stykke bagepapir og bager det i ovnen, har du det virale hit ’wrap eller fladbrød med hytteost’, der kan fyldes til frokost.
Kombinationen af højt proteinindhold og lavt fedtindhold gør hytteosten populær og kan ses i stigende salgstal i 2024 og 2025. I januar 2025 lå salget i indeks 140 sammenlignet med januar 2020. I januar måned er det lave fedtindhold som bekendt ekstra vigtigt for mange af os.
Hytteosten hedder hytteost, fordi nybyggerne i Amerika hjemmefremstillede den relativt simple cottage cheese i deres små landlige hytter i 1800-tallet.
Hytteosten kommer oftest med hjem, når der købes ind i de danske storbyer. Københavnerne spiser 22 % mere hytteost end landsgennemsnittet. Lige bagefter kommer østjyderne, der spiser 16 % mere end resten af danskerne. Mindst hytteost spises i region Sjælland.