Hvorfor slutter prisen på 95 øre?

Den mindste mønt i danskernes pung er en 50-øre. Hvorfor slutter mange priser så på 95 øre. Samvirke spørger Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen
Kundevogn

Coops butikker runder lige så tit op, som de runder ned, fortæller Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Hvorfor holder vi fast i priser, man ikke kan betale?

Oksekød for 26,95 eller to poser kaffe til 59,95. Mange varer i supermarkederne har en pris, der ender på 95 øre – og det undrer flere af Samvirkes læsere. Det er mange år siden, at 5-øren, 10-øren og 25-øren blev afskaffet, så hvorfor holde fast i priser, som man alligevel ikke kan betale kassedamen, når man går ud af supermarkedet. Samvirke har spurgt Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen:  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvorfor slutter så mange priser på 95 øre?

»Måden at kommunikere priserne på er nærmest en tradition i detailhandlen. Vi har i mange år haft 'skæve' beløb i forhold til vores mønter, og danskerne er vant til at afkode og sammenligne priserne, når en vare koster 95 øre.« 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Er det ikke snyd at sætte prisen til 199,95. I kunne jo lige så godt skrive 200 kroner?

»Hvis man betaler kontant, betaler man rigtigt nok 200 kroner, hvis man køber en vare. Køber man flere varer, der slutter på 95 øre, runder butikkerne ned eller op efter de regler, som gælder. Vi kan se, at op- og nedrunding i det lange løb udligner sig. I butikkerne tjener vi ikke ekstra 5-ører. Vi runder lige så tit ned som op.« 

Hvorfor afskaffer I ikke bare priser, man ikke kan betale kontant?

»Rigtigt mange danskere betaler med kort, og her betaler man den uafrundede pris. Man kan betale præcis på beløbet, som rigtigt mange også gør. Vi er bange for, at prissætningstraditionen vil gøre, at kunderne vil opfatte os som et dyrere sted at handle, hvis vi justerede priserne, så alle priser endte på en hel krone eller en 50-øre.«