Hvilket paddleboard skal du vælge? 5 ting du skal vide

Paddleboards er blevet populære - og er en fantastisk mulighed for både begyndere og øvede at få mange sommerlige timer på vandet. Find det bedste paddleboard ved at tage stilling til Samvirkes 5 forskellige råd

SUP, paddleboard … eller?

Kært barn har mange navne. Du kan støde på SUP-board, paddleboard, stand up paddle eller blot SUP som betegnelse for den slags surfbræt, du står på og padler dig frem gennem vandet. Selvom om navnene er forskellige, er det samme slags bræt.

1. Oppusteligt eller fast board?

Et af de første spørgsmål, du skal stille dig selv: Hvor meget plads har du til opbevaring af dit board, og hvordan får du dit board ned til vandet? Du kan som udgangspunkt vælge mellem oppustelige boards og faste boards. De oppustelige er nemme at opbevare, pakke ned og transportere, så du behøver ikke en bil, hvis du vil afsted. Oppustelige boards er typisk lavet af plastik. Faste boards er bygget om en kerne af skum og består oftest af flere forskellige materialer. Faste boards fylder meget og er mere modtagelige over for ridser og skrammer. Omvendt glider de faste boards hurtigere i vandet og er mindre vindfølsomme. 

2. Allround, race eller surf?

Du skal vælge board efter formålet: Et allroundboard er et godt begynderboard, da det er designet til at passe til de fleste formål. Allroundboards er brede nok til at være stabile, retningsstabile og have en god fremdrift i vandet. Et raceboard er typisk bygget til at være hurtigere i vandet, hvilket er en fordel, hvis du skal på langtur. Et raceboard har ofte spids næse, der sørger for hurtigt glid. Du kan få raceboards, der er brede nok til begyndere, som ofte har brug for lidt mere stabilitet. Et surfboard er kortere med en smal form, hvilket gør boardet meget manøvredygtigt. Et surfboard er mindre retningsstabilt på roligt vand. 

Husk redningsvest – tag på kursus

I Danmark er det lovpligtigt at være iført redningsvest eller svømmevest, når du dyrker aktiviteter på vand. Redningsvesten har den fordel, at du automatisk bliver vendt med hovedet opad, hvis du kommer ned i vandet. Den sikkerhed får du ikke med en svømmevest. En svømmevest er mindre klodset og nemmere, når man skal op på boardet igen. Føler du dig det mindste usikker, kan du tage et paddleboard-kursus, inden du selv går i gang med sporten. 

3. Hvor høj skal volumen være?

Det er vigtigt, at du vælger board efter vægten på den person, der skal stå på boardet, da et paddleboard bliver sværere at styre, hvis det ligger for dybt i vandet. Er du en tung surfer, skal du have mere opdrift end en let surfer eller et barn. Som tommelfingerregel kan du gange din vægt med 2 eller 2,5 for at finde den korrekte volumen, der angives i liter. Vejer du 80 kilo, bør dit board have en volumen på 160-200 liter. På en del boards står der et tal for volumen eller for den vægt, som boardet passer til. 

4. Hvor langt skal boardet være?

Jo længere dit board er, jo hurtigere er det i vandet. Det skyldes, at et langt board har en lang vandlinje – altså er i berøring med meget vand og dermed glider mere. Korte boards er langsomme, men er mere manøvredygtige end de lange. Boards, der er mindre end 300 cm lange, regnes ofte som korte boards, er boardet længere end 370 cm, regnes det for et langt board. Boards mellem 300 og 370 cm er gode til allround-brug eller som begyndermodel, hvor du primært står på paddleboard for hygge eller for at tage på korte ture. Er du lidt rutineret, er vejret roligt, og skal du på en lang tur, kan du med fordel vælge et langt board. 

5. Hvilken paddle skal man vælge?

Pagaj og paddle er samme ord for den åre, du bruger til at komme frem i vandet med. De fleste boards leveres sammen med en paddle eller åre, der kan justeres i størrelsen. Forskellen på pagajer og paddle eller åre er, at pagajen har 2 blade, mens årer og padler har 1 blad.

En paddle fås med et topgreb, som er enten et T eller en kugle – vælg det greb, der føles bedst for dig og passer bedst til størrelsen på dine hænder. Er I flere brugere af paddleboardet, så overvej at købe en pagaj til hver. Langt de fleste  er lavet af aluminium, hvilket også er det billigste materiale. Vil du endnu nemmere gennem vandet (og mindske belastningen på skuldrene), kan du vælge en paddle af carbon, der ud over den lette konstruktion udmærker sig ved at være stiv og reagere hurtigt. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

35%

Så meget steg medlemstallet af Dansk Surf & Raftingforbund med i 2020. Forbundet  organiserer danskere, der dyrker SUP.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Så stor skal din paddle være

Stil dig ret op og hold armene strakt over hovedet. Din paddle til paddleboardet skal gå fra gulvet og til dine håndled, så får du den pagajlængde, der passer til dig. Du kan også lægge 35 centimeter til din højde, så har du den optimale længde. Er paddlen for kort, bliver du skæv i ryggen og bruger for mange kræfter på at komme frem i vandet. 

EM i Danmark

Europamesterskaberne i stand up paddleboard bliver afholdt i Hvide Sande fra 27. august i år. Konkurrencerne finder sted på både Ringkøbing Fjord og på Vesterhavet. 

Læs mere om