Forskellige honninger: Honning, der smager af mælkebøtter
Honningen fra maj er hvid og tyk som sæbe, og den dufter syrligt af mælkebøtter
Biavler Nicolaj Wium letter på låget til den honning, han har slynget i maj. Glasset gemmer på en næsten hvid, sæbelignende honning med en syrlig snert af mælkebøtter og søde strejf af æbleblomster. Nicolaj Wium slynger sine biers honning i maj, juni, juli og august. Honningen dufter, smager og syner helt anderledes end Nicolaj Wiums honning fra august. Honning er ikke bare honning, og biavleren kender sine biers færden og årets gang på den honning, bierne producerer.
Julis honning smager af solskin
Bierne laver vidt forskellige typer honning, hvor farve, konsistens og smag varierer. Ikke bare fra måned til måned, men fra år til år.
Nicolaj Wium kan smage på den honning, han har slynget i juli, at solen i år skinnede gavmildt i Nordsjælland, mens lindetræerne blomstrede, så heldige var de ikke længere mod syd, ved han. Syd-og midtsjællandske biavleres honning har fået en anden karakter, honning er et produkt, der altid vil afspejle geografi, klima og flora, hvor den er samlet.
Agusts honning dufter af kløver og krydderurter
Når Nicolaj Wium løsner låget af sin augusthonning, blandes luften med blomstrende krydderurter og en nuance af peber fra den stenkløver, som i sensommeren blomstrede langs vejkanten. Honningen er nu ikke længere stiv, men flydende. Det viser, at frugtsukker er blevet den dominerende sukkerart i honningen, hvor druesukker havde den klare majoritet i begyndelsen af sæsonen.
Bier lapper deres tavler med propolis, som kan skrabes af tavlerne og bruges mod forkølelse
Biavleren går i efteråret i gang med at rense sine mange bitavler og skrabe dem fri for propolis, biernes eget desinfektions- og lappemateriale. Propolis gemmer han til de forkølelser, der gerne traver i hælene på de råkolde efterårsdage. Nicolaj Wium har gode erfaringer med at tygge propolis sammen med tyggegummi for at værne sig mod snue.
Honning hjælper på forkølelse, hvis du ikke varmer honningen op over 40 grader
»Honning hjælper på forkølelse. Man må bare ikke varme honningen op over 40 grader. Temperaturer over 40 grader ødelægger de enzymer i honningen, som inde i munden spalter honningens druesukker til brintoverilte og organiske syrer, der hæmmer og dræber bakterier,« forklarer han.
Lad mælken eller teen stå, til temperaturen er dalet til 40 grader, eller nyd en teskefuld honning, lad den smelte på tungen og langsomt glide ned i den ømme hals. Honning kan også læge rifter og sår og virker bakteriehæmmende på grund af honnings lave vandindhold og brintoverilter og de organiske syrer, der hæmmer og dræber bakterier.