Er økologi garanti for bedre dyrevelfærd?

Økologi er markedsført for at være bedre for miljøet end for konventionel landbrugsproduktion. Men hvordan står det til med dyrevelfærden?
?

Det er dejligt, at I har så mange produkter, som er økologiske. Jeg kunne så godt tænke mig at vide, om dyrevelfærd kommer ind under kategorien økologi?

Kate Jensen, Brønshøj

Svar fra Thomas Roland

I Coop vil vi gerne give danskerne mulighed for at vælge varer fra produktioner med høj dyrevelfærd. Imidlertid pågår der mange diskussioner af, hvad god dyrevelfærd egentlig er. Nogle producenter og dyrlæger går mest op i, om dødeligheden og sygdomsforekomsten er lav, og ser det som tegn på god dyrevelfærd. Mange forbrugere og dyreværnsorganisationer går i højere grad op i, om dyrene har naturlige udfoldelsesmuligheder, som for eksempel god plads, adgang til det fri og ikke bliver syge af selve opdrætssystemet. I Coop vælger vi at støtte os til Dyrenes Beskyttelses måde at se dyrevelfærden, og de anbefaler økologiske opdrætssystemer som de bedste. Det betyder dog ikke, at man ikke kan opnå god dyrevelfærd i andre systemer også. 

De varer, som er frilandsproduktioner (eksempelvis frilandsgrise), har stort set samme forhold som de økologiske dyr. Derfor har vi også lanceret kød og fjerkræ fra frilandsproduktion i de seneste måneder. Dog har frilandsdyr lidt mindre plads, og så spiser de selvfølgelig ikke økologisk foder. 

Generelt kan du derfor sagtens bruge økologimærket som garanti for, at dyrevelfærden er god, men du kan også se efter Dyrenes Beskyttelses mærke på de ikke-økologiske produkter.

Thomas Roland er ansvarlighedschef - og er blandt andet afdelingschef for Coop Ansvarlighed, der arbejder med etisk handel, sundhed og miljø.