Er flerumættet fedt altid sundere end enkeltumættet?

Kan man altid regne med, at fedt er sundere jo flere dobbeltbindinger, fedtet har?
?

Jeg underviser i kemi på hf og VUC, hvor jeg lærer kursisterne, at fedtstoffer med et højt indhold af umættede fedtsyrer er sundere end fedtstoffer med mange mættede fedtsyrer.

Men hvis vi allerede befinder os inden for de såkaldte sunde fedtstoffer, er der så stadig en direkte sammenhæng, hvor flere dobbeltbindinger altid betyder sundere fedtstof. Er flerumættet alt andet lige bedre end enkeltumættet? Jeg tænker udelukkende på den uopvarmede olie, så spørgsmålet gælder ikke olie, der varmes op med risiko for, at der kan dannes transfedtsyrer.

Lotte Jacobsen, Hillerød

Svar fra Leif Skibsted

Umættede fedtsyrer indeholder kemiske dobbeltbindinger. Linolsyre har to dobbeltbindinger og er medlem af omega-6-familien. Alfa-linolensyre har 3 dobbeltbindinger og er medlem af omega-3-familien. Begge er nødvendige for os og skal indgå i kostens lipider.

Andre fedtsyrer har flere dobbeltbindinger svarende til stigende grad af umættethed. De langkædede omega-3-fedtsyrer fra havet, der hører til denne gruppe, synes at have gavnlige effekter på vores helbred, og vores indtag af dem er generelt for lavt. Generelt bør vi øge indtaget af lipider med omega-3-fedtsyrer i forhold til omega-6 og helst de langkædede fra havet. Spis derfor mere fisk.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #fedt, #olie, #olivenolie og #fedtstoffer