E-mailetikette: Skal du skrive kære eller hej i en e-mail?

Skal du skrive »Hej« eller »Kære« i mailen til John fra it-support? Og med hvilken hilsen skal du mon afslutte mailen til Lone nede fra børnehaven? Samvirke guider dig til de svære digitale hilseformer.

Vælger du en sikker hilsen, kommer du aldrig helt galt afsted. Det vigtigste er, at du vælger. 

Pas på med forkortelser

“Bh” ses ofte som afslutning på både mail og sms, men undertøj hører som udgangspunkt ikke hjemme i formel kommunikation. Konsulent hos BRO Kommunikation Henrik Hillestrøm anbefaler, at man generelt går uden om forkortelser i sin hilsen. ”Vh” og ”Mvh” er så almindelig brugt, at man godt kan forsvare dem, men det er mest ordentligt at skrive hilsenen ud, mener han.

Det letteste er at lave en autosignatur, hvis man bliver træt ved tanken om at skulle skrive en hilsen hver gang, man sender en mail. Så slipper man også for at overveje, hvilken én, man skal vælge.

Vær dig selv

Ligesom hilsnen bør hænge sammen med indholdet, bør hele mailen afspejle den person, man er, siger Henrik Hillestrøm. Selv foretrækker han en afslappet, uformel og rimelig neutral form, hvor han indleder med ”Hej” efterfulgt af navnet på modtageren og afslutter med et ”Mange hilsner”.

Hvis man f.eks. skriver ”Må du have den skønneste dag”, skal man kun gøre det, hvis man kan høre sig selv sige det, og samtidig være opmærksom på, at det måske kan virke lidt voldsomt på nogen.   

Brug kun skråstregen til folk, du kender i forvejen

Det værste, man kan gøre, er helt at udelade hilsnerne i indledningen og afrundingen af sin mail i ren frygt for at ramme forkert, siger Henrik Hillestrøm.

»Det vil virke nærmest ubehøvlet og enormt distanceret bare at skrive ”Til Birgitte”, fordi man er bange for at komme til at skrive noget forkert.«

Ligeledes er en skråstreg efterfulgt af ens eget navn også kun en afslutning, man bør vælge, hvis man skriver til personer, man kender i forvejen, anbefaler han.

Så drop de store hovedbrud og vælg en sikker løsning, hvis du er i tvivl. Og selv hvis din hilsen rammer ved siden af modtagerens temperament, kan det aldrig gå helt galt, hvis indholdet i øvrigt er ordentligt serveret, beroliger Henrik Hillestrøm.

Se, hvad vi ellers skriver om: #venskab, #opdragelse og #høflighed