Det kan du bruge rødkål til

Har du et halvt eller et helt rødkålshoved tilovers? Fortvivl ikke, du kan bruge rødkål til en masse retter, du ellers ville bruge hvidkål til.

Salgskurven for rødkål stiger dramatisk, når det er jul, men du kan sagtens blive ved med at spise rødkål, når julen er overstået. Brug den, som du bruger hvidkål.

Hvidkål og rødkål kan erstatte hinanden

Hvidkål og rødkål er så ens i struktur og smag, at de kan erstatte hinanden. Har du mere rødkål, end du fik brug for til julens flæskesteg, and eller gås, kan du sagtens bruge et halvt eller et helt kålhoved til andre formål. Kåldolmer, coleslaw, brunkål og stuvet kål kan laves med rødkål i stedet for hvidkål. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug rødkål til langtidskogning og braisering

Både hvidkål og rødkål er tætte og kraftige kål, der kan gennemkoges i timevis som i brunkål, hvor 50 gram sukker brunes til karamel med 30 gram smør, og et helt kålhoved snittes og brunes i karamelblandingen, før et stykke flæsk lægges i gryden og pakkes godt ind i den brunede kål, og der måske koges en smule vand med, hvis retten koger tør. 

Brunkål koges i halvanden time og serveres med rugbrød og sennep. Rødkål er ligesom hvidkål også fint til braisering på grund af den kraftige struktur. Braisering er en metode fra det franske køkken, hvor man bruner et stykke kød eller fjerkræ, hælder vin eller bouillon ved, tilsætter urter og måske grøntsager, og lader det simre, mens kødet bliver mørt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug rødkål til kraftige krydderier og bacon 

Ligesom hvidkål er rødkål rig på svovlforbindelser. Det er dem, vi genkender som den svovlede smag i kål. Kraftig, svovlet smag har den fordel, at den kan klare modspil. Derfor er hvidkål og rødkål skønt i mad, der smagsmæssigt brænder igennem. Tænk på rødkål sammen med røget mad som bacon og sammen med kraftige krydderier som karry eller andre krydderier fra det asiatiske og mellemøstlige køkken. Rødkål og hvidkål smager godt med bacon, oksekød, kylling, chili, ingefær, lam, løg, gris, kartofler eller røget fisk.

Drys lidt salt på kål til salat

Når du skal snitte rødkål eller hvidkål fint, er det en god ide at bruge et mandolinjern eller en ostehøvl af rustfrit stål. Put salt på kålstrimlerne, lad dem trække i 5 minutter, og skyl dem inden brug. Det er et godt, gammelt trick både til stuvet kål og kålssalater. Saltet gør kålen smidig og mildner smagen.

Kål er sundt og slankende

Kål har mange fibre og plantestoffer, som menes at have kræfthæmmende egenskaber. Kål menes også at forebygge hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes og er kilde til en masse vitaminer og mineraler. Kål er også god slankemad, fordi du bliver mæt for få kalorier, når du spiser kål. Kålens mange fibre får den til at svulme op i maven og gøre dig mæt.