Bliver din forkølelse spredt til hele flyet?

Bliver ens forkølelse spredt til hele flykabinen, hvis man sidder og snøfter på række 25 på vej til Mallorca? »Nej« siger SAS-pilot.
Flyvemaskine

Luften i flykabinen bliver genbrugt, men det gør ikke, at sygdomme spreder sig til hele flyveren.

Gør luftcirkulationen i fly, at sygdomme nemmere kan sprede sig?

»Nej, det gør den ikke,« siger Jens Martin Christensen, der til daglig er pilot for SAS og en del af Spørgpiloten.dk. Det er dog rigtigt, at luften fra flykabinen bliver genanvendt, men man har sikret sig, at luftbårne sygdomme ikke bliver spredt gennem airconditionsystemet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Luften bliver brugt igen

»Vi har en recirkulationsfunktion, der genbruger noget af luften fra kabinen. Det er denne funktion, der har ledt til myten om spredning af vira og bakterier i fly, men den recirkulerede luft passerer gennem filtre, der fjerner støv og partikler,« siger Jens Martin Christensen. Partiklerne kan eksempelvis være bakterier.
Han fortæller, at filtrene skal være HEPA-godkendt (High Efficiency Particulate Absorber), så luften bliver filtreret ordentligt. De samme filtre bliver også brugt i biler og bygninger.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Filtret fanger bakterier, nys og støvpartikler

HEPA-godkendte filtre skal kunne filtrere partikler ned til 0,3 mikrometer. Derfor bliver disse partikler fanget af filtret:

  • Bakterier, da de er for store, typisk 2 mikrometer.
  • Dråber fra nys, der kan indeholde bakterier eller vira.
  • Andre partikler, eksempelvis støvpartikler, der er over 0,3 mikrometer.

Vira er for små

Filtret vil ikke fange vira, som bliver udåndet af en syg person, da en virus normalt er mindre end 0,3 mikrometer. Derfor er der stadig en risiko for, at eksempelvis en forkølelse bliver spredt i flyet, men det er ikke noget, piloterne mærker til.

»Som piloter indånder vi den samme genanvendte luft fra kabinen som passagererne, men vi, som flypersonale, er ikke mere syge end andre arbejdsgrupper,« siger Jens Martin Christensen.

Du har samme risiko for at blive syg i flyet som i bussen

»Bakterier og vira spredes ved kontakt med andre mennesker, og i en flyver er vi virkelig tæt på hinanden,« siger Jens Martin Christensen. Han fortæller, at det er ret usandsynligt, at en sygdom ville kunne sprede sig gennem den genanvendte luft, men at man selvfølgelig risikerer at blive syg, hvis sidemanden har influenza, ligesom man risikerer det i bussen eller toget.
»Det siger sig selv, at hvis du står på en mark i Jylland, så er der mindre sandsynlighed for at blive smittet med en sygdom,« slutter Jens Martin Christensen

Læs mere om