7 fisk du skal spise om efteråret
Ising er udbredt i det nordøstlige Atlanterhav.
Fangstmetode:
Fanges mest som bifangst i trawl og sættegarn. Mindstemål er 25 cm. Fiskeriet er reguleret af kvoter.
Sæson:
Fra januar til juni og fra september til november. Spisekvaliteten topper i månederne oktober og november.
Ernæring:
En mager fisk. Den er særligt rig på jod og selen.
Kuller er udbredt i den nordlige del af Atlanten. Den er almindelig indtil Skagerrak og Kattegat. Kulleren foretager lange vandringer.
Fangstmetode:
Sammen med torsken og sejen hører kulleren til de vigtigste arter, der fiskes inden for torskefamilien. Dansk fiskeri efter kuller finder sted i Nordsøen og Skagerrak/Kattegat.
Siden 1996 er kuller i disse områder blevet behandlet som en bestand. Kuller fanges med bundtrawl, snurrevod og liner.
Kullerfiskeriet er reguleret af kvoter og følger regulering for torsk. Flere fiskerier i Nordsøen kan afhængigt af området tage torsk uden at fange kuller, mens det er svært at undgå, at der tages torsk i fiskerier, der er rettet mod kuller.
Sæson:
Hele året. Spisekvaliteten topper i månederne september, oktober og november.
Ernæring:
En mager fisk. Den er særligt rig på selen.
Torsk er udbredt i Nordatlanten. I de skandinaviske farvande er den almindelig indtil den Botniske Bugt. Torskebestanden i Nordsøen udgør en af verdens store torskestammer. Andre torsk er den islandske torsk, torsken ved Lofoten, i Barentshavet og østersøtorsken.
Fangstmetode:
Fiskes med trawl, snurrevod, garn og liner. Kysttorsk fiskes med torskeruser og bundgarn.
En kombination af forandringer i klimaet og et for højt fiskeritryk gør, at torskefiskeriet menes at være i fare for kollaps. Torskefiskeriet bliver derfor kraftigt reguleret gennem kvoter og havdage både i Nord- og Østersøen. Mindstemålet er 35-40 cm afhængigt af fangstområdet.
Det danske torskefiskeri er udbredt i samtlige danske farvandsområder.
Sæson:
Fra september til april. En gammel fiskeregel siger, at alle måneder, som slutter på ”r”, er sæson for torsk. Det stemmer godt overens med spisekvaliteten for torsk, som topper i månederne september til februar.
Ernæring:
En mager fisk. Den er særligt rig på jod og selen. Torskens lever er meget fedtholdig og rig på de sunde enkeltumættede samt flerumættede omega-3 fedtsyrer, der er livsnødvendige for os mennesker og derfor skal være til stede i små mængder i vores kost.
Rødspætte er almindelig i de skandinaviske farvande, særligt i Nordsøen.
Fangstmetode:
Fanges med garn, snurrevod, bomtrawl og andre typer trawl. Fiskeriet er reguleret af kvoter. Mindstemål er 27 cm.
Hunner med rogn er fredet fra 15. januar til 30. april i Skagerrak, Kattegat, vestlige Østersø, Øresund, Isefjorden, Roskilde Fjord og Limfjorden.
Sæson:
Fra marts til november. Er dog fredet i visse områder fra 15. januar til 30. april. Spisekvaliteten topper i månederne august, september og oktober.
Ernæring:
En mager fisk. Den er særligt rig på jod og selen.
Mørksej er udbredt i den nordlige del af Atlanten, i de skandinaviske farvande indtil Skagerrak og sjældnere i den vestlige Østersø.
Fangstmetode:
Fanges hovedsageligt i et målrettet fiskeri i gydesæsonen på det dybere vand. Sejen fanges med trawl, not, garn og kroge. Fiskeriet er reguleret af kvoter.
Sæson:
Hele året. Spisekvaliteten topper i månederne juni - december.
Ernæring:
En mager fisk. Den er særligt rig på jod, selen og kalium.
Skærising er udbredt i Nordatlanten. I de danske farvande findes den i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.
Fangstmetode:
Fanges med trawl og garn og optræder ofte som bifangst i rejetrawl. Fiskeriet er reguleret af kvoter. Mindstemålet er 28 cm.
Sæson:
Hele året.
Ernæring:
En halvfed fisk, der indeholder sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer, n-3 fedtsyrer, som også kaldes omega-3 fedtsyrer.
Fiskes blandt andet i Nordsøen.
Fangstmetode:
Fanges med trawl eller garn.
Sæson:
Hele året.
Ernæring:
En mager fisk. Den er særligt rig på selen.