6 gode råd, hvis huset er blevet for stort
Det kan være en lettelse at flytte
Ifølge tal fra Ældre Sagen er det kun en lille andel af ældre, der flytter i en mindre bolig, når de er nået op i 70’erne og 80’erne, selvom det for mange ville være en lettelse. Ældre Sagen anbefaler, at man gør sig overvejelser i forhold til sin boligsituation omkring pensionsalderen, hvor man forhåbentlig stadig har overskud til at være opsøgende i forhold til aktiviteter og nye bekendtskaber.
Ifølge ældrepsykolog Kim Oskar Carlsen kan der være en oplevelse af tab og angst for det ukendte forbundet med at forlade det sted, hvor man har stiftet familie og levet størstedelen af sit liv.
»Man kommer ikke uden om, at det at rykke sig selv op med rode er en redefinering af, hvem man er,« siger han.
Vi er blevet for gamle og kan ikke klare huset
»Man må spørge sig selv: Hvad er det, der er vigtigt for mig, og hvilke værdier er det, jeg gerne vil leve mit liv ud fra? Så ved man, hvad man skal kigge efter det nye sted, man flytter hen.«
Får man ikke gjort sig de overvejelser i tide, er risikoen for nogle, at en god oplevelse, hvor man selv styrer processen, i stedet ender med en oplevelse af fiasko, siger Kim Oskar Carlsen.
»Så kan det være, man må sige: »Vi er blevet for gamle, der er kommet sygdom og skavanker til, og vi kan ikke klare en stor have og vedligeholdelse af huset.« Det er ikke sjovt at skulle føle sig som en fiasko og være tvunget til at flytte.«
1: Overvej plusser og minusser
Lav en plus/minus-liste med henblik på fremtiden. Hvad vil det betyde i forhold til boligen, hvis helbredet bliver dårligere? Er det muligt at indrette den på en måde, så du/I kan blive boende, eller vil det kræve for mange kræfter at skulle holde hus og have.
2: Tjek lokalområdet
Hvis du/I gerne vil blive i lokalområdet, så undersøg, om det kan lade sig gøre at finde en mindre bolig i nærheden, så du/I ikke behøver at flytte væk fra venner og bekendte.
3: Undersøg økonomien
Undersøg din/jeres økonomi grundigt. En del ældre bliver overraskede over, at mindre boliger ofte kan være dyrere end huset, de kommer fra.
4: Overvej familierelationer
Er du/I tætte med familien og vant til, at man hjælper hinanden. Så tænk over, om det ville være en idé at flytte tættere på dem. Det kan være en stor glæde at være i nærheden af børn og børnebørn.
5: Kunne man bo sammen med andre
Overvej, om du/I kunne have glæde af at flytte i et seniorbofællesskab, som giver mulighed for et tættere naboskab.
6: Vær aktiv og opsøgende
Vær opsøgende, og se på mulighederne i det område, du/I overvejer at flytte til. Er der f.eks. en seniorklub med aktiviteter eller andre tilbud i nærheden, som du kunne finde på at benytte?
Kilde: Olav Felbo, chefkonsulent hos Ældre Sagen