3 simple sheltre, du selv kan bygge

Det er dejligt at være i skoven og let – men også lidt kedeligt - at medbringe et telt eller en presenning til at sidde under i naturen. Med en portion kreativitet og opfindsomhed kan du selv bygge et shelter, eller ly, som det også kaldes. Læs Samvirkes forslag til sheltertyper, du selv kan have det sjovt med at bygge.
Kileformet lean-to shelter bygget i skov

Et færdigbygget kileformet lean-to shelter dækket med grangrene og blade er et godt sted at søge ly i skoven, og så er det også sjovt at bygge.

Det bør du overveje, før du går i gang

Inden du går i gang med den helt store konstruktion, skal du finde et passende sted at bygge dit shelter. Når du skal vælge en lejrplads til dit shelter, er her en huskeliste over punkter, du bør være opmærksom på og tage stilling til.

Tænk over placeringen 

Området, hvor du bygger dit shelter, skal have plads til, at du kan ligge ned, og jorden skal helst være nogenlunde plan. Tjek træerne over din byggeplads for døde grene, som kan være til fare, hvis de falder ned på dit shelter. 

Læg mærke til vind og vand 

Orienter dit shelter, så indgangen vender væk fra vindretning, så du undgår unødvendig nedkøling. Undgå også områder for tæt på vand som floder eller flodlejer. Det er de steder med størst risiko for oversvømmelse ved kraftigt regnfald. 

Overvej, hvor længe du skal bruge dit shelter 

Skal du bygge et solidt shelter, som kan holde til en del vind og vejr i længere tid, eller skal du bare overnatte i det en nat eller to, inden du begiver dig videre? Jo flere nætter du skal bruge dit shelter, jo mere solidt skal shelteret være.

Ubehagelige insekter 

Undgå at placere dit shelter i områder med mange insekter på skovbunden eller i træerne omkring dig. Det kan være myretuer, hvepsebo og bistader. Derfor er det en god idé rydde jorden for bunddække som kviste og blade, så du er sikker på ikke at lægge dig på ubehageligt kryb.

Forbered dig hjemmefra

Du kan sagtens bygge en del flere forskellige slags shelters uden hjælpemidler, men det er nu engang lettere at snyde lidt hjemmefra. Derfor er det en god idé at medbringe strips, reb eller snor til konstruktionen samt en kniv eller et multitool. 

Byg altid taget nedefra og op 

For at få den tætteste og mest vandafvisende konstruktion bør du starte med at dække taget nedefra og arbejde dig opad, på samme måde, som man lægger tagsten på et hustag.

Sådan gør du:

Lean-to shelter bygget mellem to træer

Lean-to shelter bygget mellem to træer

Type 1 - Lean-to


En lean-to er et halvtag konstrueret af store og små grene placeret mellem to træstammer. 

  • Find to tykke grene af ca. 2 meters længde, gerne med en Y-form (kløft) i den ene ende, og stil en op ad hver træstamme i en vinkel på ca. 45 grader med kløfterne opad. Grav evt. de lige ender lidt ned i jorden for bedre stabilitet.
  • Find endnu en tyk gren, som er lang nok til at nå på tværs mellem de to træer, og læg den ned i de Y-formede grenes kløfter. Dette er din loftsbjælke.
  • Indsaml flere tyndere grene af 2 meters længde og læg dem op ad den ene side i en vinkel på ca. 45 grader, så de danner et halvtag. Pindene skal gerne stå nogenlunde tæt. Gør eventuelt det samme i siderne for bedre beskyttelse mod elementerne.
  • Til at dække taget er grene fra nåletræer som gran, fyr eller tuja rigtig gode. Saml en stor mængde mindre grene med masser af nåle på og læg dem oven på halvtaget nedefra og op. Jo tykkere laget er, jo mindre vind og regn kan trænge igennem. Kan lyset trænge gennem dit tag, kan vejret også, og så er taget ikke tæt eller tykt nok.
  • Afslut med at dække hele tagsiden til med blade fra skovbunden for ekstra isolering. Det er også en god idé at dække enderne godt til, så shelteret kun er åbent til en side.
  • Saml en stor bunke blade og mos fra skovbunden samt mindre grene og kviste fra gran, fyr eller tuja ind til bunddække, så du er isoleret fra jorden.
Kileformet lean-to shelter bygget i skov

Skelettet af et kileformet lean-to shelter

Type 2 - Kileformet lean-to





Princippet er det samme som en lean-to, men konstruktionen har to sider i stedet for en, og skråner nedad.

  • Find en tyk gren på 2,5-3 meter og brug den som spær. Læg den tykkeste ende i kløften på et træ, hvis du kan finde et med en kløft, der ikke er mere en 1-1,5 m over jorden. Hvis ikke, brug da to grene på ca. 1 m med Y-form (kløft) i en ende og stil dem i en omvendt V-form med spærret hvilende ovenpå. Lad den modsatte ende hvile på jorden.
  • Stil flere kortere, tykke grene langs siderne af rammen i en vinkel på 45 grader og dæk taget og evt. indgangen til med nålegrene og blade bygget nedefra og op.
  • Saml en stor bunke blade og mos fra skovbunden samt mindre grene og kviste fra gran, fyr heller tuja ind til bunddække, så du er isoleret fra jorden.
Skelettet af en tipi bygget i skov

Skelettet af en tipi bygget i skov

Type 3 - Tipi



Et tipishelter kan bygges rundt om et træ for stabilitet, men det begrænser pladsen indeni en smule. Heldigvis kan det også laves udelukkende af løse grene.

  • Find en masse lange, tykke grene til skelettet og udvælg de tre største.
  • Bind dem sammen i den ene ende, toppen, rejs dem og spred benene ud som en trefod, så du kan ligge mellem dem. Grav gerne alle tre grene lidt ned i jorden, så de ikke kan flytte på sig.
  • Beklæd størstedelen af trefoden tæt med de resterende grene ved at stille dem op ad trefoden, bortset fra indgangen. Stik grenene i jorden eller hold dem på plads med sten, så de ikke kan flytte på sig.
  • Nu gælder det blot om at dække hele konstruktionen med et isolerende lag af for eksempel bregner, fyrre-, gran eller tujagrene og masser af blade fra skovbunden, så du bedre kan holde regn og blæst ude og varmen inde.