10 myter om tømmermænd
Når tømmermændene har indtaget førstesalen med pomp og pragt, vil de fleste give næsten hvad som helst for at få det bedre. Og så er det nærliggende at sværge på, at det aldrig skal gentage sig. »Kroppen er simpelthen blevet forgiftet. Tømmermænd er et meget tydeligt tegn på, at man har fået mere, end man kan tåle. Det er et kroppens forsvar og måde at sige på, at nu er det nok,« fortæller speciallæge i psykiatri Ingrid Krog-Meyer, der blandt andet er tilknyttet Frederiksbergs Kommunes Rådgivningscenter. De færreste er uenige om symptomer på tømmermænd, men der er mange andre meninger og myter. Her er Ingrid Krog-Meyers bud på ret og vrang.
Myte 1. Kroppen tager ikke skade af en omgang tømmermænd.
Nej, hvis man i øvrigt lever fornuftigt, tager kroppen ikke nævneværdig skade af, at man bliver lidt fuld en gang imellem. Men det er ikke sundt jævnligt at være fuld - ikke mindst fordi der også er risiko for, at man udvikler en afhængighed af alkohol. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man maks. drikker fem genstande ad gangen.
Myte 2. Kvinder får lettere tømmermænd end mænd.
Ja. En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet af 76.000 danskeres drikkevaner viser, at dobbelt så mange kvinder som mænd har mange tømmermænd efter at have drukket over fem genstande ved en enkelt lejlighed. Det gælder for 12,6 pct af kvinderne og kun 6,1 pct. af mændene.
Myte 4. Hvis man blander øl, vin og spiritus, får man flere tømmermænd.
Nej. Intet tyder på, at man får flere tømmermænd, fordi man blander forskellige alkoholiske drikke. Det kommer nok snarere an på, hvad man drikker, og hvor meget man drikker. For eksempel får man typisk flere tømmermænd af cognac, rødvin, rom og whisky end af hvidvin og vodka. Forklaringen er, at mørke drikke - ud over alkoholen - også indeholder mere methanol, bedre kendt som træsprit. Og træsprittens nedbrydningsprodukter giver flere forgiftningssymptomer.
Myte 5. Du får færre tømmermænd, hvis du spiser junkfood på vej hjem fra byen.
Både ja og nej. Hvis der er salt i maden, kan det rette op på saltbalancen, men omvendt - når der er mad i maven, vil alkoholen blive optaget langsommere, og så går der længere tid, før den er ude af kroppen. Men det er under alle omstændigheder godt at drikke en masse vand, inden du går i seng.
Myte 8. En reparationsbajer retter op på skaderne.
Måske kan en reparationsbajer hjælpe. Det kommer nok an på, hvem man er. Men én ting er sikkert. Hvis man ikke kan undvære en reparationsbajer, kan det være, at man i virkeligheden har abstinenssymptomer, og så har man et andet og meget større problem i forhold til alkohol end de relativt banale tømmermænd.










