6 gode råd til at komme i gang med kompost
Vælg om komposten skal være åben eller lukket
Gør dig klart, hvor meget du egentlig har, der kan komposteres. Hvis du har meget grønt køkkenaffald er en lukket kompost bedst. Har du mest haveaffald, er den åbne kompost bedst, da det kan være svært at få grene osv. ned i kompostbeholderen.
Placering
Komposten skal helst ikke stå i direkte sol, da den så nemt tørrer ud. Den bør stå i skygge eller halvskygge.
Tænk på, at komposten skal ud igen.
Hvis du selv bygger en kompostbeholder, bør der være en aftagelig side, så du nemt kan få komposten ud igen, når den er blevet til muld du kan bruge i haven.
Giv komposten luft, men ikke for meget
Når man bygger en åben kompostbeholder bør den kunne komme luft ind, så den ikke bliver sur. Men der må ikke være for stort et mellemrum mellem brædderne, da komposten så tørre ud.
Tørt og vådt
Der skal både tørt og vådt i komposten. Du skal tænke på, at alle grøntsagsrester er omkring 70 procent vand, så der er også brug for nogle tørre grene eller flis fra haven, så komposten ikke bliver for våd. I vinterhalvåret, hvor komposteringen ikke går så stærkt, skal man huske at tilføre kulstofholdigt drys i form af høvlspåner, savsmuld, tørt haveaffald o.lign., ellers bliver indholdet let slimet og ildelugtende.
Brug ormen
Både hvis du laver en kompost i kælderen eller en lukket kompost i haven, kan du have stor gavn af de røde kompostorme. Dog skal du være opmærksom på, at ormene altså skal fodres, så hvis du glemmer at komme køkkenaffald i komposten, så stikker de måske af. Om vinteren er det også en god ide at frostsikre den udendørs kompost, så ormene ikk får det for kold. Du kan evt ligge kvas eller gamle tæpper omkring komposten.