Bliver jeg syg af at spise æg, der ikke har været på køl?

Risikoen for at få salmonella af at spise æg, der har været opbevaret ved stuetemperatur, er meget lille, vurderer Danmarks Tekniske Universitet og Fødevarestyrelsen

Risikoen for salmonella er meget lille

Risikoen for at få salmonella af æg købt i Danmark er meget lille. Det vurderer Fødevarestyrelsen på baggrund af en risikovurdering, som Danmarks Tekniske Universitet (DTU) står bag. Det gælder, hvad enten æggene har været på køl eller ej.

Risikoen for at få salmonella af æg, der ikke har været på køl, er ifølge vurderingen kun meget let forøget i forhold til æg, der har været på køl, og DTU konkluderer derfor, at forskellen er nærmest ubetydelig.

Spiser du varmebehandlede æg, f.eks. kogte æg, pasteuriserede æg eller æg, der indgår i bagværk, er risikoen for at få salmonella tæt på nul. Det skyldes, at salmonellabakterien dør, når den bliver varmet op.

Spiser du æg, der er let varmebehandlet eller ikke varmebehandlet, er risikoen for at få salmonella stadig meget lille. 

Hvad er salmonella?

Salmonella er en bakterie, der forårsager salmonellose, en mave-tarm-infektion med symptomer som diarré og generel utilpashed. Salmonella findes i mange dyrs tarmsystemer, herunder landbrugsdyr, og smitte til mennesker sker derfor næsten altid via mad. I flere år har salmonella været sjælden i danskproducerede æg og kyllingekød, og antallet af infektioner er faldet markant siden årtusindskiftet.
 

Kilde: Statens Serum Institut

Opbevar æggene ved maks. 12 eller 24 grader

Risikoen for salmonella og andre bakterier er større, hvis du ikke opbevarer æggene korrekt. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du opbevarer æggene ved maksimalt 24 grader og ikke i direkte sollys.

Kommer æggene fra et køleskab, f.eks. fordi du har købt dem i supermarkedet, skal æggene også i køleskabet hjemme hos dig eller opbevares ved maksimalt 12 grader. Det skyldes, at der kan opstå kondens, hvis æggene kommer fra kulden i køleskabet ud i varmen i køkkenet, og kondensen giver bakterier på æggeskallen mulighed for at vokse.

Generelt har bakterier bedre betingelser for at vokse ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur, så er du bekymret for bakterier, kan det være en god idé at opbevare æggene på køl, også selvom de ikke kommer fra et køleskab i forvejen.

Danmark har Europas strengeste salmonellakontrol

Den meget lave risiko for salmonella i Danmark skyldes, at Danmark er det land i Europa, der har den mest strikse salmonellakontrol. De danske hønsebesætninger testes for salmonella hveranden uge, og derfor fanges de få tilfælde af salmonella, der måtte være, stort set altid, inden æggene fra hønsebesætningen når forbrugerne.

I 2012 fik Danmark såkaldt særstatus i EU for salmonella i æg til konsum, altså de æg, du kan købe i supermarkedet, på grund af Danmarks strenge salmonellakontrol, og fordi vi her i landet har så få tilfælde af salmonella. Derfor kan danske importører også stille skrappe krav til de udenlandske æg, der kommer ind på det danske marked.

Danmarks særstatus i EU gør, at risikoen for at få salmonella af udenlandske æg købt i Danmark også er meget lav.

Kilder: Danmarks Tekniske Universitet, Fødevarestyrelsen, Danske Æg, Statens Serum Institut og Thomas Roland, ansvarlighedschef i Coop