Halvdelen af danskerne tøver med at købe genbrugt elektronik

En undersøgelse fra Epinion afslører, at mange danskere er usikre på holdbarheden af brugt elektronik, hvilket kan hæmme indsatsen for at reducere CO2-aftrykket

Kun halvdelen af danskerne tør købe genbrugt elektronik. Det viser en undersøgelse om danskernes vaner, når det kommer til køb af brugt elektronik fra Epinion foretaget for Swappie i september 2024.

”Det er naturligvis positivt, at lidt over halvdelen af os gerne vil eje elektronik, som er genbrugt. Men det er alligevel tankevækkende, at der så samtidig er den anden halvdel, der måske ikke er trygge ved det. For skal vi i mål med vores fælles ambitioner om at nedbringe CO2-aftrykket, så er elektronik et godt sted at kigge på,” siger Jeppe Olsen, der er marketing manager for Swappie Danmark.

Hvad er Swappie?

Swappie er Europas største online-destination for salg og køb af genanvendte og renoverede smartphones.

Alene i 2022 producerede EU 5 millioner tons elektronisk affald. Og ifølge FN vil tallet på verdensplan i 2030 være 74 mio. tons, hvilket gør elektronikaffald til den hurtigst voksende affaldsstrøm på verdensplan.

Hver syvende har en genbrugt telefon i lommen

At danskerne generelt er tøvende over for genbrugt elektronik, underbygges også af en undersøgelse foretaget af Coop Analyse. Den viser, at kun hver syvende dansker har en genbrugt telefon i lommen.

Men hvad afholder så folk fra at købe brugt elektronik? Blandt de adspurgte i Epinions undersøgelse peger de, der ikke vil købe brugt elektronik, primært på, at de føler sig utrygge ved holdbarheden, eller at de ganske enkelt foretrækker et produkt, der kommer direkte fra fabrikken.

Genbrugt elektronik skal være mere attraktivt

Den tilgang håber Jeppe Olsen, at Swappie og andre i branchen for genbrugt elektronik kan være med til at ændre.

”Vi skal finde en måde at gøre genbrugt elektronik mere attraktivt. Det narrativ, vi fortæller os selv, når vi køber et produkt,  skal transformeres. Vi køber overvejende med vores følelser, og vi skal på en eller anden måde have ændret den følelse, det giver at købe brugt elektronik. Håbet er, at det skal blive noget, man gør som præference,” siger Jeppe Olsen.

I 2025 forventes det, at mere end 41 milliarder smart devices vil være forbundet online, og smartphones vil udgøre en væsentlig del af dette tal. Dette understreger vigtigheden af at udvikle markedet for renoverede enheder, som har potentiale til at reducere elektronisk affald i Europa markant.

Hvad vil motivere dig til at købe brugt elektronik?

Undersøgelsen fra Epinion peger også på, at billigere varer, at telefonen er tjekket og repareret af en anden end producenten og vigtigheden af at købe bæredygtigt er vigtige faktorer, der kan motivere danskerne til at købe mere brugt elektronik.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Her kan du købe brugt elektronik med garanti