Fyr rigtigt op i brændeovnen
Fyr korrekt op i brændeovnen
Uanset om du har en ny eller gammel brændeovn, så hjælper det også at tænde rigtigt op. Ofte laver vi fejl, hvor vi fyrer med forkert eller med for fugtigt brænde eller tænder forkert op. Miljøstyrelsen og Bolius har stillet flere punkter op, som er gode at følge, når du tænder op i brændeovnen.
- Brug tørt træ, når du tænder op. Fugtigt træ ryger meget og er svært at tænde op i. Brændet må højst have en fugtighedsprocent på 18.
- Brænd kun rent træ af, og smid ikke reklamer, affald eller behandlet træ ind i brændeovnen.
- Tænd op fra toppen af brændestakken med små stykker træ først. Sørg for godt med luft, når du tænder op, og hav eventuelt lugen lidt på klem. Når flammerne bliver lyse, kan du skrue ned for lufttilførslen.
- Når der er gang i brændeovnen, så gå ud og se, om din skorsten ryger. Det skal den helst ikke. Røgen skal være næsten usynlig, og det må ikke lugte. En tommelfingerregel er, at jo mindre sort og lugtende røgen er, jo mindre forurener den.
Omkring 850.000
Så mange husstande har brændeovne i Danmark, og man skønner, at cirka 70 procent af de sundhedsskadelige partikler, der udledes herhjemme, kommer fra brændeovne og kedler.
Tænd op på en helt ny måde
Når du tænder op fra toppen, kan du følge disse råd. Så er du sikker på, at ilden får ordentlig fat, og at temperaturen hæves tilpas langsomt.
- Læg 2 store stykker brænde i bunden.
- Ovenpå stabler du pindebrænde i lag med luft imellem. Cirka 4 små stykker pindebrænde i hvert lag.
- Læg lidt papir eller tændbrikker mellem lagene.
- Tænd i den øverste del.
- Flammerne skal arbejde sig oppefra og ned. Som et stearinlys, der brænder fra toppen.
- Skru først ned for lufttilførslen til brændeovnen, når flammerne bliver blålige.
Skrot din gamle brændeovn
Brændeovne sviner, og det er ikke helt uden konsekvenser, når pejsen tændes en kold vinteraften. Det estimeres af Nationalt Center for Miljø og Energi, at omkring 550 personer årligt dør for tidligt på grund af partikler fra fyringsinstallationer som varmekedler og brændeovne.
Hvis du har en brændeovn af ældre dato, kan det være en god idé at få fat i en ny, svanemærket en af slagsen. Gå efter brændeovne efter 2005 og gerne nyere, hvor der blev stillet krav til, hvor mange partikler en brændeovn må udlede.
I dag er kravene skærpet således, at en brændeovn må udlede langt mindre end de ældre brændeovne, så det kan betale sig at gå efter en så ny brændeovn som muligt.
Strengere krav
Man måler forureningen af brændeovne i gram partikler per kilo træ, der bliver afbrændt. I 2004 blev den første brændeovn svanemærket, og på dette tidspunkt måtte brændeovne maksimalt udlede 10 gram partikler per kilo træ. I dag er loven skærpet, og brændeovne, der ikke er svanemærket, må maksimalt udlede 4 gram partikler per kilo træ.
Nye brændeovne er billigere i drift
Det er ikke kun miljøet, du skåner, hvis du anskaffer dig en ny brændeovn. Typisk sparer du 15-25 procent af brændeforbruget i en ny ovn i forhold til ovne fra før 1990, og det er dejligt for pengepungen.
Nye brændeovne udnytter træets brændværdi bedre, og det løber op i en væsentlig årlig besparelse. Miljøstyrelsen har lavet en udregning, der giver et billede af, hvor mange penge der er tale om:
Hvis man regner med, at brænde koster 1000 kroner per rummeter, og du skifter din brændeovn fra 1991 ud med en ny fra 2015 eller efter, kan du spare 1120 kroner årligt.
Læs mere hos Energistyrelsen, der er den ansvarlige myndighed for brændeovnsområdet
Kilder: Miljøstyrelsen, Bolius