Sådan slipper du af med sølvfisk

Frisk luft og tørre rum er det vigtigste middel mod de små skinnende dyr, der iler hen over gulvet, så snart du tænder lyset. Du kan også give dem en lugt, de ikke kan lide. Sølvfisk irriterer, men er uskadelige.
mand på toilet opdager sølvfisk på gulvet

Vær ikke bange, de gør ikke noget

Der er ingen grund til at tage gift eller andet tungt skyts i brug over for sølvfisk. De er uskadelige for mennesker og dyr og kan højst skade gamle tapeter, fotos eller bøger, de kan nemlig godt lide papirets klister og eventuelle mug- og skimmelsvampe. De spiser også sæberester, krummer, døde insekter, og i sjældne tilfælde tekstil. Men de er nøjsomme og kan leve op til et år uden føde.

Sølvfisk elsker fugt

Sølvfisk boltrer sig især på badeværelser, i vaskerum, køkkener og kældre, hvor der kan være fugt. Det vigtigste middel mod dem er derfor at undgå fugtige rum. Du kan sprøjte dem med insektgift og slippe af med dem på den måde, men er rummet stadig fugtigt, kommer de sikkert igen.

Luft ud og tør gulvet tørt 

Hvis du har et rum med en større bestand af sølvfisk, kan du lufte ud 2-3 gange om dagen med gennemtræk i 5-10 minutter hver gang. Har du sølvfisk på badeværelset, er det en god idé at holde gulvet i brusekabinen helt tørt, når du har været i bad. Vasker du gulv i et rum med sølvfisk, skal våde pletter og små søer tørres op med en hårdt opvredet klud. Undgå i øvrigt for meget gulvvask, det øger fugtigheden i boligen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Støvsug sprækkerne og rens afløbene

Når fugten er fjernet og der er luftet ud, er det vigtigt også at bruge støvsugeren godt i hjørnerne og under skabene, ved paneler og i sprækker, så små rester af sølvfiskeføde som krummer og døde insekter fjernes. Det er i det hele taget en god idé at gøre godt og grundigt rent for at holde sølvfisk nede. Rens også afløb fra håndvasken og brusebadet jævnligt. Her kan sølvfiskene godt lide at holde til. Bland for eksempel lige dele eddike og natron, og hæld opløsningen i afløbet. Vent et kvarter og skyl efter med lunkent vand.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Irriter sølvfiskene med dufte

Prøv at irritere sølvfiskene med dufte af citrus, laurbærblade, salvie, hele nelliker eller lavendel. Det er angiveligt dufte, der kan skræmme sølvfisk væk.

Kemi mod sølvfisk

Der findes kemiske midler mod sølvfisk. Det kan være insektspray, lokkedåser som til myrer eller insektpudder. Mange byggemarkeder forhandler kemiske bekæmpelsesmidler mod sølvfisk og andre insekter.

Kan være tegn på fugtskader

Hvis det ikke hjælper at holde dine rum tørre, og der stadig kommer mange sølvfisk i din bolig, kan det være en god idé at få tjekket boligen for bygningstekniske problemer.  Mange sølvfisk, der ikke kan holdes nede, kan være tegn på, at der er et defekt vandrør i huset eller en fugtskade i husets sokkel.

Sølvfisk er sejlivede

En sølvfisk kan leve 3-4 år, og det er en høj alder for et insekt. Nogle sølvfisk bliver endda dobbelt så gamle. Til gengæld formerer sølvfisken sig langsomt. Når den lever i stuetemperatur, er den kønsmoden inden for 1 år, og den lægger sjældent mere end 20 æg i sin levetid.

Kan forveksles med ovnfisk

Sølvfisken kan forveksles med ovnfisken, der ligner den. Begge insekter bliver 1- 2 cm lange. Ovnfisken er mere dæmpet i farven, er grålig og har mørke pletter, og den er mere glad for varme og tørre rum end sølvfisken. Sølvfiskens latinske navn er Lepisma saccharina. Ovnfiskens latinske navn er Thermobia domestica.

Du er ikke alene

Husk når du har sølvfisk, at du langtfra er alene. Især i ældre boliger findes sølvfisk på de fleste badeværelser.

Læs mere om