Polsk ægtepar imponerer Noma med særlig rabarber

I hjertet af Fyn ligger Skyttes Gartneri, hvor Adrian og Kinga Kuron viderefører en økologisk tradition, der begyndte for over 40 år siden. Med deres særlige Svendborg vinrabarber, kendt for sin intense røde farve, har de ikke bare vundet lokale hjerter, men også imponeret toprestauranter som Noma. Rabarberne kan også købes hos Coop

Et særligt gartneri 

Jorden er kølig og let fugtig under støvlerne, mens morgensolen kaster lange skygger over de snorlige rækker af rabarber. Dugdråber glimter på brede, grønne blade, og en svag, syrlig duft fylder luften, når Adrian bøjer sig ned og forsigtigt trækker en dybrød stængel fri. Den knækker med en sprød lyd. 
Ved Årslev lidt syd for Odense ligger Skyttes Gartneri, der har en lang og traditionsrig historie med over 40 års økologi på bagen. Gartneriet blev stiftet i 1983 af Lars Skytte, der også var med til at etablere Landsforeningen Økologisk Jordbrug, og som i branchen beskrives som en pioner inden for økologien. Det var derfor også særlig vigtigt for ham at overdrage til nogle mennesker med de rette værdier, da gartneriet skulle gennemgå et generationsskifte i 2013. Valget faldt på polske Adrian Kuron og konen Kinga, der begge har en fortid som ansatte i gartneriet. 

Skyttes Gartneri

Blev stiftet af Lars Skytte i 1983 og blev derefter overtaget af Adrian og Kinga Kuron i 2013. Ud over rabarber producerer de salat, porre, hvidkål, rødkål og palmekål - alt sammen dyrket økologisk. Rabarberne kan købes i alle Coops butikker. 

Startede som et tilfælde

For 19 år siden kom den dengang 18-årige Adrian til Fyn for at begynde i praktik. Siden er både Kinga og svigerfaren stødt til, ligesom den seksårige datter Emilia også hjælper med, når tiden er til det. 
”Det var lidt tilfældigt, at vi endte som ejere. Vi tænkte: ’Hvad er det værste, der kan ske?’ Og så sprang vi ud i det, selvom det egentlig aldrig har været vores drøm. Men det blev det – og vi elsker det!”
Især elsker Adrian, at ikke to arbejdsdage er ens for ham og teamet, der kan tælle alt fra to til 20 medarbejdere. 
”Det fedeste ved min arbejdsdag er uforudsigeligheden. Det er både det bedste og det værste. Vi ved aldrig, om vejret driller, om en maskine er gået i stykker, eller om der er sygdom hos medarbejderne. Så jeg har mange forskellige hatte på – specielt i højsæsonen, hvor vi har meget travlt. I den periode er der ikke tid til ferie, så omkring jul holder vi lukket og tager en lang ferie hjemme i Polen.”

Rabarbersaft i drinks

Længere nede i marken arbejder Kinga med at rense rabarberrødder for græs og ukrudt.
Når rabarberne er klar til at blive plukket i april, bruger den polske familie lejligheden til også at smage på de røde herligheder.
”Det er smagen af barndom. Jeg voksede op med rabarber i haven. Vi bruger dem til marmelade, saftevand og kager. Egentlig griller vi dem også med smør og lidt sukker. Det smager herligt,” siger Adrian og tilføjer: 
”Man kan også blande saften med Prosecco eller vodka og lave en drink. Men man skal være lidt forsigtig, for det smager som saftevand.”

Det polske ægtepar foran rabarbermarkerne på Fyn. Foto: Nils Lund 

To års nænsom proces 

To år tager det, fra der bliver plantet, til de første sårbare rabarber kan plukkes, og gartneriet har deres første udbytte. Men det handler om hele tiden at have planten i fokus og sørge for de bedste levevilkår for grøntsagen. Som regel tager det fem år, før rabarberne har vokset sig stærke nok til at blive plukket, mens de kan bruges i helt op til 10 år, før rødderne skæres af og genplantes i nye huller på en ny mark. Hele processen udføres ved håndkraft – undtagen hullerne til de nye rabarber, som laves med maskiner. Og på den måde sikrer Skyttes Gartneri den allerbedste kvalitet. 
”Vi lader dem gro langsomt. Derfor adskiller de sig også fra mange andre rabarber. Vores sort, Svendborg vinrabarber, er kendetegnet ved sin intense, røde farve indvendigt. Man kan også smage forskel, fordi vores økologiske rabarber er saftigere. Balancen mellem det sure og det søde gør rabarberne helt specielle.”
Kvaliteten er heller ikke gået ubemærket hen i gastronomiske kredse. Bl.a. har familieforetagendet leveret rabarber til Noma, som sendte specialister til markerne på Fyn for at håndplukke de bedste grøntsager.
Og for Adrian er det i det hele taget altid med en vis stolthed, når han ser sine varer i supermarkedet. 
”Jeg er altid spændt, når jeg smager sæsonens første rabarber. Mange ting kan gå galt, så det er nervepirrende at følge processen, fra vi planter, til rabarberne er i butikken. Det er specielt at tage på indkøb og se sine egne rabarber. Så bliver jeg stolt.”
 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vidste du, at...

  • rabarber botanisk set er en grøntsag, selvom vi ofte tænker på den - og bruger den - som en frugt.
  • rabarber høstes fra slutningen af april til midten af august.
  • rabarber sagtens kan fryses ned, men de mister lidt af den sprøde konsistens, når de optøs.