Organdonation – har du taget stilling?

1 ud af 3 danskere har ikke taget stilling til organdonation. Den væsentligste årsag til dette er tvivl. Det kan være tvivl om, hvad der sker med kroppen, når man dør, en frygt for at miste kontrollen over egen krop eller en mistillid til sundhedssystemet. Det viser undersøgelser fra Dansk Center for Organdonation. Læs med og bliv klogere på organdonation, og hvordan du registrerer dig som donor
En person giver sit hjerte i hånden på en anden

Ved udgangen af 2020 stod 408 patienter på venteliste til et organ. Kilde: Dansk Center for Organdonation.

Du kan registrere dig på 3 forskellige måder

Alle over 15 år kan registrere deres holdning til organdonation, og det kan gøres på 3 juridisk lige  gyldige måder:

  • I organdonorregistret – login med dit NemID på sundhed.dk.
  • På et donorkort – som du selv skal bære på dig.
  • Mundtligt til sine pårørende – fortæl din familie om din holdning, så de kan følge dine ønsker.

Når du skal tage stilling

Når du skal tilkendegive din holdning til organdonation, vil du blive bedt om at tage stilling til, om du vil give fuld, begrænset eller ingen tilladelse. Du kan også vælge at overlade beslutningen til dine pårørende.

  • Fuld tilladelse: Du vil gerne donere alle dine organer efter din død. Din fulde tilladelse vil være afhængig af dine pårørendes accept, hvis du sætter kryds i feltet ’min fulde tilladelse forudsætter mine pårørendes accept’.
  • Begrænset tilladelse: Du vil gerne donere de organer, du har sat kryds ud for, efter din død.
  • Ved ikke: Du overlader beslutningen til dine nærmeste pårørende.
  • Forbud: Du vil ikke have, at dine organer doneres.

Hvis du vælger at donere, skal du også registrere, om dine organer må bruges til transplantation og forskning, som er til for at forbedre transplantationsresultater, eller blot transplantation.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bliv donor: 15 eller 80 år, rask eller syg

Uanset om du er 15 eller 80, opfordres du til at tage stilling. Alder er ingen hindring for at kunne donere sine organer. Faktisk er en stor andel af dem, der donerer deres organer, over 70 år. Hvis du som 15-årig har givet tilladelse, men endnu ikke er fyldt 18 år, skal dine forældre dog give den endelige tilladelse.

Heller ikke sygdom, livsstil eller medicin er en hindring, og selv hvis du har fået at vide, at du ikke kan donere blod, er der stadig en mulighed for, at du kan donere dine organer. I sidste ende er det lægerne, der vurderer, om du er egnet som donor.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Organdonation – hvornår er det aktuelt?

Organdonation er kun muligt, hvis en person ligger i respirator på hospitalet og har så store skader i hjernen, at lægerne vurderer, efter at have forsøgt alle behandlingsmetoder, at personen ikke står til at redde. Skaderne i hjernen kan være en hjerneblødning, en hjernesvulst, iltmangel til hjernen efter hjertestop eller efter en ulykke, hvor hjernen får store kvæstelser.

De pårørende kan blive bedt om at tage stilling

Samtalen, læger og sygeplejersker skal have med de pårørende, er forskellig, alt efter om patienten tidligere har tilkendegivet sin holdning til organdonation. Den vanskelige situation opstår, hvis ikke patienten har taget stilling ved enten at registrere sit ønske i organregistret, på et donorkort eller gennem samtaler med de pårørende, da det så er de pårørende, der står med afgørelsen om, hvorvidt patientens organer skal doneres eller ej.

App har fået flere til at tage stilling

Fra juni 2021 har man kunnet downloade det gule sundhedskort som app på telefonen. Når man henter det ned for første gang, bliver man spurgt, om man har taget stilling til organdonation. Hvis man endnu ikke har taget stilling, kan man trykke sig videre ind på sundhed.dk, hvor man nemt og hurtigt kan registrere sit ønske. På den første uge af appens levetid downloadede 700.000 appen, og ifølge Center for Organdonation har 26.629 af dem registreret sig i organregistret for første gang, hvoraf hovedparten sagde ja til at donere, imens 6 procent sagde nej.

 

Kilde: Dansk Center for Organdonation

Læs mere om