Kør sikkert: Efterårets veje kan være glatte og farlige

Efteråret er fuld af regn, våde blade og kortere dage. Det giver andre udfordringer til dig som bilist. Samvirke guider dig til sikker kørsel på efterårets veje.

Nedfaldne blade kan gøre vejene fedtede i vådt vejr. Samtidig kan temperaturen snyde, så vejene er pletvis glatte.

Regnen er lige så farlig som glatte veje

40 % af årets nedbør falder i månederne august, september, oktober og november – og at køre på regnvåde veje er en udfordring på samme måde som sne- og isglatte veje er det om vinteren. 

Kær forsigtigt, selvom der ikke er frost

Efterårets blade dratter stille ned. Efter en blæsende og regnfuld dag kan blade på vejbanen være bløde og fedtede. At køre gennem dem – og ikke mindst bremse – kan føles som at stå fast i sæbe. 

Tjek dine dæk

Loven kræver, at dit dækmønster er mindst 1,6 millimeter dybt, men både bilejerorganisationen FDM og SOS Dansk Autohjælp anbefaler, at dækkene på bilen har et mønster, der er mindst 3 millimeter dybt. En dybde på 3 millimeter får bilen til at stå bedre fast i akvaplaning, som forekommer, når store regnmængder lægger sig på kørebanen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tjek viskerbladene

Viskerbladene kan tage den udvendige dug på ruderne en kold efterårsmorgen, men ordentlige viskerblade uden fejl og hakker i gummiet, fjerner vandet bedre fra ruden. Får du ikke vandet godt nok væk, begrænser du dit eget udsyn. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tænd lygterne!

Mange nyere biler er født med baglygter, der ikke er konstant tændt. Husk nu at tænde lygterne i god tid, før det bliver mørk. Du bør også tænde bilens baglygter i regnvejr og i efterårets tåge. 

Hav solbrillerne klar

Solen står ofte lavt på de tidspunkter, hvor mange bilister er på vejene. Lav sol og fugtige veje blænder dig nemt. Hav derfor solbriller i bilen, så dine øjne kan slappe mere af under kørslen. 

Hav rigeligt sprinklervæske

Et godt udsyn er vigtigt hele året, men om efteråret bliver ruderne nemt fedtede på grund af vejret og nedfaldne blade. Sørg for at bruge rigeligt med sprinklervæske – og hav en ekstra dunk i bilen, så du altid kan køre med ruder, du kan se ud af. 

Kør langsommere

Når vejen er våd, skal du bruge mere plads til at bremse. Bremselængden er længere i vådt vejr, selvom din hastighed er den samme som normalt. Så sænk farten, når vejene er våde eller fyldt med blade. 

Pas på våde trafikanter

Cyklister og fodgængere orienterer sig ofte dårligere i regnvejr. Paraplyer og hætter skygger nemlig for udsynet. Så vær en opmærksom medtrafikant. 

Pas særligt på i skoven, på broerne og ved lavninger på vejen

Når temperaturen nærmer sig frysepunktet kan vejene nogle steder være fine at køre på, andre steder kan de være glatte. Især skovstrækninger, lavninger på vejen og på broer kan vejbanen pludselig blive glat. Kør forsigtigt!

Sænk farten ved vandpytterne

Det sidste råd går ikke så meget på trafiksikkerheden som på din bils velbefindende. Kør ikke hurtigt gennem store vandpytter. Kører du gennem med høj fart, kan vandet trænge op i bilens elektriske systemer. 

Læs mere om