Hjælp din kat gennem nytåret

Nytårsaften, så for katten … nu er det atter tid til at lyse himlen op og fyre den af med kanonslag og heksehyl. Fascinerende for os, men frygtindgydende for de firbenede. Også dem, der siger miav. Vi hjælper dig med at få katten godt ind i det nye år.

Nytårets lys og larm kan være meget skræmmende for din kat.

Katte kan også blive bange ved nytårstide

Så er nedtællingen til nytåret i gang. Nogle katte er helt cool, når det knalder løs, men mange af dem bliver faktisk lige så opskræmte over romerlys, bordbomber og berusede naboer som hunde. »Katte kan bare være sværere at læse,« forklarer Frida Moberg, der er dyrlæge ved universitetshospitalet for familiedyr. »Hunde vil ofte reagere meget udadvendt og savle, ryste og søge sin ejer, hvorimod katte som regel vil reagere mere indadvendt.«

Tegn på, at din kat kan være angst: 

  • Den ryster
  • Den sniger sig rundt langs panelerne
  • Den bliver pludselig urenlig
  • Den sænker kroppen og lægger øretne tilbage
  • Den knurrer af fyrværkeriet

Lad katten gemme sig

Når katte bliver bange, er deres strategi at gemme sig, og det skal der, ifølge dyrlæge Morten Bentsen, Ikast Dyreklinik, være gode muligheder for. Plejer din kat at krybe ind under sengen eller skjule sig i bunden af et skab, når den er utryg, så sørg for, at døren til soveværelset eller skabsdøren står åben, så den kan komme derind. »Du skal ikke arrangere noget særligt med tæpper og den slags, for det vil få katten til at tænke, hvad søren er nu det – her tør jeg heller ikke være. Du skal bare sørge for, at der er adgang,« forklarer Morten Bentsen.

Luk lyset ude og katten ind

Frida Moberg råder dig til at holde døre, vinduer og kattelem lukket, så missen ikke i bare forskrækkelse smutter ud i nytårsinfernoet. Hun anbefaler ligeledes, at du skruer lidt ekstra op for radioen eller fjernsynet, så lydene udenfor dæmpes, og så råder hun dig ikke mindst til at rulle gardinerne for og lade lyset være tændt, så lysglimtene fra raketterne sløres. »Katte er ret følsomme over for de her ret voldsomme lysglimt, som de slet ikke er vant til,« forklarer hun.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tag en tur i sommerhus

På hunde virker det godt at signalere med sit kropssprog, at nytårets larm og lysglimt er helt harmløst. Hunde er nemlig meget koblet op på deres ejer. Katte er derimod mere koblet op på deres territorium og føler sig ikke nødvendigvis trygge, selvom du sidder og læser avis, mens raketterne knalder løs uden for vinduerne. Katten kan til gengæld godt have mere end et territorium. Hvis du eksempelvis har et sommerhus, hvor katten er vant til at komme, og hvor der er mindre gang i den, så tag evt. derud og fejr nytår, råder Morten Bentsen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mild medicin kan være løsningen

Man giver ofte hunde beroligende medicin nytårsaften, men den strategi er ikke altid smart til katte. Medicinen kan nemlig ifølge både Frida Moberg og Morten Bentsen få katten til at føle, at den ikke har kontrol over situationen, og det er meget ubehageligt for en kat. Har du erfaring med, at din kat er meget bange for bulder og brag, kan du dog overveje at dæmpe dens stressniveau med enten kosttilskud med beroligende effekt eller feromoner. Det er en slags duftstoffer, som kan fås på spray eller som en fordamper, du kan putte i stikkontakten. Feromonerne vil få kattens gemmested til at lugte ligesom de duftstoffer den selv afsætter, når den f.eks. gnider sig op ad dine ben, for at hilse dig velkommen hjem. 

Læs mere om