Er Bluetooth-høretelefoner farlige?

Du behøver ikke være nervøs for den elektromagnetiske stråling fra Bluetooth-høretelefoner. Der er intet, der tyder på, at den er farlig, siger ekspert.
Kvinde hører musik, radio eller podcast med trådløse høretelefoner på

Flere og flere benytter trådløse Bluetooth-høretelefoner frem for de traditionelle med ledning. Det er både praktisk og ganske ufarligt ifølge videnskaben.   

Er det farligt at bruge Bluetooth-høretelefoner? 

Nej, det er der ikke noget, der tyder på, siger forskningsleder og professor ved Rigshospitalets kræftafdeling, overlæge, dr. med. Christoffer Johansen. 

»Det elektromagnetiske felt, som Bluetoothsenderne i trådløse høretelefoner danner, ligger langt under de grænseværdier, vi tillader i dag.« 

Jo kraftigere et elektromagnetisk felt er, jo større er risikoen for, at det kan være skadeligt for mennesker. Derfor sætter man nogle grænseværdier for den højest tilladte eksponering. I Danmark – og de fleste andre lande i Europa – lægger man sig op ad den internationale kommission for ikke-ioniserende stråling (ICNIRP), når man fastsætter grænseværdierne for elektromagnetiske felter. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kan sammenlignes med alkoholfri øl

Og selvom grænseværdier altid kan være til diskussion, så er de felter, der kommer fra trådløse høretelefoner – eller for den sags skyld højttalere – der benytter Bluetooth-teknologi, så lave, at det ikke udgør et helbredsproblem, siger Christoffer Johansen. 

»Man kan sammenligne det lidt med at drikke en alkoholfri øl. Det er ikke noget, man bliver påvirket eller beruset af.«

Fordi eksponeringen er så lille, som den er, har man ikke fundet det nødvendigt at lave egentlige befolkningsstudier, hvor man har undersøgt, om der skulle være en negativ helbredseffekt af Bluetooth-teknologien på mennesker.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bedre end at holde mobilen op til øret

Du behøver altså ikke bekymre dig, når du benytter dine Bluetooth-høretelefoner – og det vel at mærke, uanset om de sidder inde i øret eller uden på øret. Og bruger du høretelefonerne, når du fører telefonsamtaler, gør du faktisk muligvis dig selv en tjeneste. 

Det elektromagnetiske felt fra en mobiltelefon, som man holder op til øret og ind til hovedet, har nemlig en større effekt end de Bluetoothenheder, vi omgiver os med. Derfor råder Sundhedsstyrelsen også til at bruge høretelefoner eller højttalerfunktion under telefonsamtaler.