Autostole er ikke bedre end selepuder til store børn

Store børn sidder sjældent, som de bør, i autostole eller på selepuder med ryglæn og sidestøtte. De giver større skader på hovedet, hvis der sker en kollision. Svensk ekspert anbefaler, at man vælger mellem selepude og autostol efter turens formål og længde.

Større børn kan have glæde af at finde den gamle selepude frem, hvis autostolen med beskyttelse i ryg og side ikke længere passer godt.

Færre børn kommer til skade i trafikken

Udviklingen i sikkerhedsudstyr til børn i bilerne er gået rasende hurtigt. For bare 25 år siden var der ikke krav om seler på bagsædet i bilen – og sikkerhedsudstyret til større børn var stort set ikke-eksisterende, når køreturen satte i gang. Siden er først simple selepuder og efterfølgende selepuder med ryglæn og sidestøtte kommet på markedet.

Mange børn mellem 4 år og 12 år er i dag derfor vant til at sidde godt spændt fast med støtte i ryggen og siden, men det er ikke nødvendigvis altid den rigtige løsning, fortæller Lotta Jackobsson, der er adjungeret professor i børns sikkerhed på Chalmers i Göteborg og arbejder med autosikkerhed hos Volvo.

»I dag kommer børn meget mindre til skade end for 20 og 25 år siden. Det skyldes, at vi har fået bedre sikkerhedsudstyr til børn i bilerne end tidligere.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Rum til forbedring

Dog kan sikkerheden for børnene bliver endnu bedre. I Danmark har Haverikommissionen for Vejtrafikulykker undersøgt en række bilulykker, hvor der var børn i bilen.

Her er konklusionen, at de skader, som sker på børn, kunne mindskes endnu mere, hvis børn under 4 år sidder bagudvendt i bilen – og at de lidt større børn vil have glæde af sidebeskyttelse på deres autostol.

Samme anbefalinger giver Lotta Jackobsson, om end især de større børn i aldersspændet 4-12 år kan have glæde af en selepude i stedet for en decideret pude med sidestøtte og ryglæn eller autostol.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Større børn får oftere skader end mindre

»Vi kan se, at større børn oftere får skader end de mindre i aldersgruppen. Det kan skyldes flere ting: Hvis børnene ikke sidder rigtigt eller komfortabelt, beskytter en stol ikke lige så godt som en selepude. Større børn har også en tendens til at læne sig frem og se ud af vinduet eller sidde bøjet over en tablet, som de spiller på.  På den måde er distancen hovedet bevæger sig ved kollisioner længere, end hvis et større barn sad på en siddepude alene,« forklarer Lotta Jackobsson.

De større børn kan sidde dårligere på grund af deres højde, og sidder man ikke korrekt i stolen, er sikkerheden ikke stor. De større børn kan også synes, at de autostollignende sæder med ryg- og sidebeskyttelse kan virke barnlige – og derfor nægte at sidde der. Her er en selepude bedre beskyttelse end ingen.

Lotta Jackobssons anbefalinger er:

  • Vælg gerne en selepude, når barnet bliver højt.
  • Hav både en selepude og en stol/et sæde med beskyttelse i siderne og ryggen. Selepuden kan bruges på korte ture, hvor barnet ikke falder i søvn – eller hvis barnet er højt nok og dermed sidder bedst på en selepude.
  • Spænd bilens sikkerhedsudstyr korrekt fast.
  • Lad barnet blive siddende på selepude, til det er 140 centimeter højt.
  • En sele beskytter bedst, når den er spændt over hoften. Ikke over maven!

Læs mere om