Årets gang i haven: august
Træer & buske
- Roser, sommerfuglebuske og andre sætter stadig blomster, så plej dem med vand i tørre perioder og klip visne blomster af løbende.
- Forspirede planter kan sættes ud i havejorden. Især stedsegrønne har godt af at blive plantet i august.
- Klip og form stedsegrønne hække – gerne to gange i løbet af august måned, hvis din hækplantetype kan klare det.
- Skal dit birketræ, ahorntræ eller valnøddetræ beskæres, er august en god måned at gøre det i.
- Hold øje med frugttræerne - når frugterne først at falde på jorden, er sandsynligheden for, at der går dyr eller rådenskab i dem, større.
- De vilde hyben er klar til plukning og syltning.
- Har du et valnøddetræ, kan du med fordel plukke frugterne, mens de er grønne, og lade dem ligge i en neutral snaps i tre måneder.
Det siger man om august
Navnets oprindelse
Kejser Augustus har lagt navn til denne måned, der før hed sextilis, der betyder den sjette måned. Oprindeligt havde måneden kun 30 dage, men da Kejser August ikke skulle være Julius Cæsar underlegen, tilføjede man en ekstra dag.
Gamle ordsprog
”Hvis den 24. august er smuk og klar, håb om en rig høst du har”
Kilde: "Naturdagbog af en engelsk dame år 1906", Lindhardt & Ringhof, 1979.
Blomsterhaven
- Gå staudebedet efter. Afgør, hvilke af væksterne du vil dele over og plante andetsteds. Især er det vigtigt, at du gør det med de forårsblomstrende sorter som gemserod, adonis o.a.
- Har du rigeligt med blomster, så glæd naboen eller din egen vindueskarm med en smuk buket.
- Pluk visne blomster af dine pelargonier og sørg for vanding og gødning.
Græsplænen
- Gød ikke mere end højst nødvendigt, og lad græsplænen få fred i efteråret. Klip plænen ugentligt og kun helt ned, hvis klimaet ikke er ekstremt tørt, da plænen let visner, når vejret er tørt og varmt.
- Gå din plæne efter og spred cirka et kilo græsfrø med løs hånd – og med mere målrettet hånd, der hvor der er bare pletter. Maksimalt et kilo græsfrø per 100 m².
- Vil du så en helt ny plæne eller omlægge en gammel, så får den nye plæne de bedste betingelser sidst i august.
Frugthaven
- Tidlige sorter modnes i månedens første to uger, så hold øje og pluk dem lige så snart, de er modne. Brug dem med det samme, for holdbarheden er ikke lang – kun få dage.
- Surkirsebær og blommer er klar til plukning, når du ved at trykke let på frugten kan se, at frugten selv løsner sig fra stilken.
- I takt med at flere og flere frugter høstes, kan du beskære frugttræet, så friske grene er klar til at sætte nye, friske blomster til næste forår. Beskær der, hvor træet har været for tæt.
- Har sommerens jordbærhøst allerede fået ben at gå på, kan du nå at plante en omgang stiklinger til. Køb forkultiverede planter i havecenteret og husk at vande dem rigeligt – både når du planter og løbende.
- Jordbær giver frugt i mange år, men mindre og mindre for hvert år. En tommelfingerregel siger, at man kan høste af en jordbærplante i tre år. Herefter bliver bærrene for små og udbyttet for lavt. August er en god måned at omplante stiklinger (udløbere, som har slået rod) fra jordbærbedet til et nyt bed. Brug altid kun udløbere fra planter, som ser sunde ud.
- Fjern de gamle grene, som har båret hindbær, så de nye skud, der skal give bær næste år, får plads til at udvikle sig.
- Hindbær er toårige – første år skyder de, andet år bærer de frugt. Herefter dør skuddet. Det samme sker for brombær.
- I slutningen af august (og i september) kan du høste hyldebær, som er gode til saft eller hyldebærsuppe.
- Sylt og frys overskydende frugt.
Køkkenhaven
- Hiv løgene op af jorden, når alle toppene ligger hen ad jorden. Børst dem fri for jord og opbevar dem tørt – hæng dem evt. under et halvtag eller i et skur, der både er tørt og luftigt. Løgenes tørreproces og opbevaring er altafgørende for deres holdbarhed.
- Kartoffelskimmel opdager du ved at holde udkig efter brune pletter eller råd.
- Alt overskydende grønt fra køkkenhaven smider du på kompostbunken. Er vejret meget tørt, kan du med fordel vande kompostbunken moderat, da det vil sætte gang i kompostprocessen.
- Smid dog ikke kålrødder på komposten, da de kan indeholde kålbrok.
- Er du ikke træt af grøntsager og lugning, kan du nå at plante mere salat, radisser og spinat. Kan du ikke følge med og få spist alle havens fødevarer, så vask, hak og frys overskydende grøntsager. Så har du hjemmedyrkede ingredienser hele senefteråret.
- Lad ikke den bare køkkenhavejord ligge brak – det bliver den ikke bedre af. Du kan med fordel vælge at så grøngødning – altså efterafgrøder, der opsamler næringsstofferne i sensommerjorden, så de ikke udvaskes med efterårsregnen. F.eks. kan du vælge at så havre, honningurt og vintervikke.
- Du kan så orientalske bladgrøntsager og forskellige salattyper nu. Også forårssåningen af rucola og vårsalat skal ske nu. Spinat til overvintring skal du først så sidst på måneden.
- Tjek, om majskolberne er klar til spisning. Pres en fingernegl ind i en majskerne på kolben. Kommer der hvid mælkeagtig saft ud, er kolben klar.
Drivhuset
- Høst tomater, aubergine, agurker og andre frugter og grøntsager.
- Beskær planterne, imens du høster. Hold øje med skimmelsvamp og beskær især beskadigede plantedele bort. Sørg for lys og luft mellem planterne.
- Tjek vinrankerne og bind dem evt. mere op, så de tunge vindrueklaser ikke får grenene til at give efter. Tynd ud i klaserne med en lille saks. Klip også blade væk i stor stil, da de skygger for det lys, der skal modne druerne.
- Lad døren eller vinduerne være åbne om dagen og mindst ét om natten, så fugtighed og kondens kan slippe ud.
- Vil du have jordbær fra haven ind i drivhusets jord, så er det også nu, du skal flytte dem.
- Har du ikke fået nok af eget grønt, kan du så radisser, salat, spinat og blomkål i drivhusmulden.
Altanen
- Plej planterne regelmæssigt og få ejendommens flotteste og mest frodige altan.
- Suppler blomster i altankassen med krukker med buske og bregner.
- Vand stadig urter, blomster og planter på altanen rigeligt og nip døde blomsterhoveder bort.