5 ting du ikke vidste om tændstikken
God hjernegymnastik Kan du løse gåden?
Normalt er det ikke en særlig god idé at lege med tændstikker, men denne leg er ufarlig. Tændstikgåder er nemlig god hjernegymnastik, der udfordrer logikken og den kreative tænkning. Kan du løse denne her?
Gåde:
På billedet herover skal du flytte 1 tændstik og fjerne 1 tændstik, så regnestykket bliver sandt. Hvis du gætter gåden, så gæt den lige igen, der er nemlig 2 løsninger.
Tændstikken bliver sikker i 1844
Tændstikken, som vi kender den i dag, blev opfundet i 1844 af svenske Gustaf Erik Pasch. Han udvikler en særlig strygeflade, så man kan fjerne fosforen fra tændstikhovedet og derved undgå de risici, der er forbundet med svovlstikken, der er letantændelig og giftig. Tændstikken får derfor navnet ’sikkerhedstændstikken’.
Lighteren kom før tændstikken
I hvert fald som vi kender sikkerhedstændstikken i dag. Lighteren blev nemlig opfundet i 1823, altså 21 år før sikkerhedstændstikken. Det var den tyske kemiker Johann Wolfgang Döbereiner, der opfandt den første praktiske lighter, der dog ikke var en fiks sag, man kunne have i lommen, men derimod en, man kunne have stående på bordet. Derfor fik lighteren også navnet Döbereiners lampe.
Tordenskjold skulle slå svenskerne
I 1865 kom Tordenskjold på tændstikæskerne. Også dengang sad svenskerne tungt på tændstikproduktionen, og derfor havde de danske tændstikproducenter Anders Sørensen og Heinrich Gosch brug for en markedsføring, der kunne give svenskerne modstand. Anders Sørensens kone fik idéen at sætte et portræt af søhelten på tændstikæskerne med den begrundelse, at når Tordenskjold kunne slå svenskerne på søen, så kunne han også gøre det på tændstikmarkedet. Slaget mod svensken vandt søhelten dog ikke, da produktionen blev opkøbt af Swedish Match i 1972, hvilket også var enden på dansk tændstikproduktion.




