Hvilke madvarer sætter forbrændingen i vejret?
Findes der overhovedet madvarer/kosttilskud, som beviseligt sætter forbrændingen i vejret?
Ilse M. Haugaard, København
Svar fra Per Brændgaard
Ja, der findes mad, der sætter forbrændingen i vejret. Det er veldokumenteret, at protein øger forbrændingen mere end kulhydrat og fedt. Det er en af årsagerne til, at man taber sig mere, når man erstatter fedt med protein i stedet for med kulhydrat. Protein findes bl.a. i kød, fisk, fjerkræ, mælkeprodukter, æg og bælgfrugter.
Stærke krydderier som chili og sennep og koffeinholdige drikke som te og kaffe kan også øge forbrændingen, har undersøgelser vist. Kroppen vænner sig tilsyneladende til den forbrændingsstimulerende virkning, når man drikker kaffe og te jævnligt, så det er uklart, hvor stor og holdbar effekten af te og kaffe er.
Flere undersøgelser har vist, at grøn te øger forbrændingen. Effekten af grøn te skyldes ikke koffein, men andre bioaktive stoffer i teen, og effekten bliver mindre, hvis man både drikker kaffe, der indeholder koffein, og grøn the. Chili og sennep er måske de to bedste bud på ingredienser i maden, der kan øge forbrændingen. Chili og sennep skal spises regelmæssigt, så forbrændingen ofte stimuleres, og forbrændingen stiger kun lidt, så der går lang tid, før det kan ses på vægten.
Kosttilskud, der kan øge forbrændingen, indeholder typisk tyrosin (en aminosyre fra protein), capsaicin (det aktive stof i chili), catechiner (de aktive stoffer i grøn the) og koffein. Kosttilskud med netop den sammensæting øger forbrændingen med 20 kcal i de følgende fire timer efter indtagelse, har en dansk undersøgelse vist. Produktet er endnu ikke kommet på markedet.
Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.