Hvad er forskellen på kokosolie og palmin?

Er kokosolie sundere end palmin eller er en bare dyrere?
?

Kan I forklare, hvad forskellen på kokosolie (den på glas) og palmin er? Ud over at kokosolien er noget mere lækker, blød og let at arbejde med end palmin, så er der en meget stor prisforskel på de to produkter. Er kokosolien på glas mere sund end palminen?

Lisbeth Ebbinghaus, Kundby

Svar fra Leif Skibsted

Kokosolie er plantefedt fra kokospalmen. Palmin er bleget og oprenset kokosolie. Kokosolie eret naturprodukt med en mild smag og lugt, mens palmin er et renere produkt stort set uden smag. Både kokosolie og palmin er fast ved stuetemperatur og meget modstandsdygtige mod harskning ved opvarmning, da indholdet af mættet fedt er højt. Mange foretrækker derfor kokosolie eller palmin til stegning og fedtkogning. Kokosolie anføres jævnligt at være slankende, når det erstatter andre fedtstoffer, en effekt, der har været tillagt det høje indhold af den kortkædede laurinsyre. Der mangler dog bevis for denne påstand. Økologisk kokosolie er et relativt dyrt fedtstof, mens palmin som et masseproduceret industriprodukt er langt billigere.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #fedt, #olie, #nødder og #fedtstoffer