Sådan hjælper du havmiljøet … på en sjov måde
En fridykker plasker rundt i sin våddragt i Hasle Havn på Bornholm. Dykkerbrillerne strammer bagtil på hovedet, mens blikket er fastlåst mod havbunden. Han kigger kortvarigt op. Tager en dyb indånding, før han bryder vandoverfladen. Et spjæt med benene, og så er han væk i det grumsede vand, der nu kun brydes af luftboblerne, som stiger til tops.
Fridykkeren er en blandt 15 frivillige, der er med til at rydde op ved Hasle Havn. Et arrangement, NGO’en Os Om Havet står for.
Os Om Havet er stiftet i 2017 af tre biologistuderende, Jamila Lilja, Maria Wagner Jørgensen og Marc Allentoft-Larsen. Efter et endt udvekslingsophold på Tasmanien i Australien satte de sig for at få sat beskyttelse af havmiljøet på dagsordenen i Danmark. En af dem er også med her på Hasle Havn på Bornholm.
”I Australien havde de vildt meget fokus på affaldssortering og affaldsoprydning fra naturen. Og det var der ikke på samme måde fokus på i Danmark. Vi tænkte, hvordan gør vi det her på en sjov måde? Vi elsker at dykke, så det var den naturlige måde at gøre det på,” fortæller Marc Allentoft-Larsen, stifter og ph.d.-studerende i marin monitorering og restaurering ved Aarhus Universitet.
Havmiljøet lider
Efter stiftelsen i 2017 tog det for alvor fart for Os Om Havet, der ramlede lige ned i en tid, hvor skildpadder blev fotograferet med plastiksugerør i næsen, havfugle blev fundet med mavesække fuld af plastikaffald og strandede i net fra fiskeindustrien.
Men at havmiljøbeskyttelse skal på dagsordenen, er ikke mindre aktuelt i dag. Danmark oplevede det værste iltsvind i 20 år i september 2023, sådan konkluderes det i ny rapport fra Aarhus Universitet. Og i flere aviser pryder døde og forladte havbunde forsiderne. Landbrugets kvælstofudledninger er den store synder, hvor udledningerne skaber algevækst, der kvæler det meste liv på havbunden. For selvom affaldsoprydningen ved Hasle Havn kan virke som en dråbe i havet, kan det skabe ringe, der spreder sig, som stifteren bag udtrykker det:
”Det handler jo om at skabe noget opmærksomhed om alle de her problematikker, der er forbundet med havmiljøet. Det gør man ret godt ved at få folk til selv at få hånden ned i det. Og selv arbejde med det. Selv hive ting op af havet. Folk kommer tilbage og er chokerede over, at der rent faktisk er så meget lort i vandet. Og måske kommer de ikke selv igen, men så har de fortalt om os til nogle andre.”
Affaldet synker til bunds
Tilbage i havnen dukker fridykkeren op i overfladen igen. Lettere forpustet og med et bildæk under armen. En af hans to kammerater kommer ham hurtigt til undsætning på SUP-brættet. Mens bildækket fragtes mod kajen, rygsvømmer han veltilfreds rundt i våddragten.
Dykning er en af de mest effektive metoder til at samle skraldet under overfladen.
”Cirka 70 procent af det affald, der ryger i vandet, synker på et eller andet tidspunkt til bunds og er derfor ganske svært at få op på vanlig vis. Her er dykning supereffektivt. Og sjovt. Og det er vigtigt for os. Vi prøver virkelig at agere ud fra, at beskyttelse af havmiljøet ikke skal være en løftet pegefinger fra vores side. Vi prøver tværtimod at vise, at man faktisk kan gøre det ret sjovt og samtidig få noget praktisk dykkererfaring,” siger Marc Allentoft-Larsen.
Skraldemænd på SUP-bræt
Det er ikke kun dykning, Os Om Havet tilbyder. Der er også mulighed for at komme ud på SUP-bræt og hjælpe dykkerne med at fragte affald tilbage på land.
En af dem, der kan nikke genkendende til det, er Oliver Dyg. Han er på Bornholm sammen med to kammerater for at rejse øen rundt og bo i forskellige sheltere. Og for at hjælpe til med oprydningen i Hasle Havn.
”Vi var med til deres forrige arrangement i Vejle Fjord. Og det var sjovt. Det giver virkelig noget god træning i forhold til undervandsdykningen. Og så er det med indbygget god samvittighed, når vi tilmed får skrald med op,” siger Oliver Dyg.
Første gang på Bornholm
Affaldsarrangementet er det første af sin slags, som Os Om Havet afholder her på Bornholm, og det er en klar strategi i forhold til at få spredt deres budskab til hele Danmark, fortæller Marc Allentoft-Larsen:
”Vi vil gerne komme ud i de største dele af Danmark. Og Bornholm er jo et fantastisk sted. Når vi laver sådan et event, så er det jo klart, at én ting er, at vi fjerner noget affald fra havet. En anden ting er også at skabe fokus. Der er jo en klar signalværdi ved at vise, at det kan man altså også gøre selv en eftermiddag, hvor man lige samler skrald op.”
Og skraldet i havet har en naturlig negativ konsekvens for blandt andet fiskene, fortsætter han:
”Når der kommer plastik i vandet, så fungerer det jo ligesom forurening. Mange af de dyr, der lever på bundene eller i vandet, æder det simpelthen og bliver stoppet. Og det er jo en eller anden form for falsk mæthed. De dør simpelthen af sult. Det er jo med til at stresse sådan noget som fiskebestande, som ikke har det særlig godt i forvejen. Man kan ikke sætte lighedstegn mellem plastik i vandet og fiskedødelighed og fiskekollaps. Men det er med til at stresse dem.”
Har samlet 250 kilo skrald
Tilbage på kajen crossfitter Marc sig over asfalten med et traktordæk, som to dykkere har fået bugseret op af vandet. Han placerer det i midten af de 24 opstillede skraldespande til affaldssortering, og det er ikke tilfældigt. Os Om Havet er i lige så høj grad et oplysningsorgan, der ud over at dele viden om, hvilke arter der lever de forskellige steder, de besøger, også gør meget ud af at fremvise fangsten fra arrangementerne.
”På 1-1,5 time har vi samlet næsten 250 kilo skrald. Det sætter jo også tingene i perspektiv. Folk spærrer virkelig øjnene op, når de ser sådanne mængder affald opstillet. Det har jo en eller anden form for impactfactor, når vi dumper det her på havnekajen,” forklarer han.
En af de frivillige supplerer, da vedkommende netop er kommet op af vandet og igen har indfundet sig på kajen:
”Vi har i hvert fald fundet dæk nok til to biler i dag.”
Os Om Havet og de frivillige fra Bornholm.
Os Om Havet laver ikke blot arrangementer, hvor der samles skrald. De er også med til at genplante ålegræs i de danske farvande. Et projekt, de laver i samarbejde med SDU, hvor frivillige sætter ålegræsstiklinger i havbunden for at skabe bedre vilkår for fiskeyngel. Ålegræs kan samtidig binde og lagre CO2 i blade og rødder. Du kan besøge Os Om Havets hjemmeside, hvor du kan blive medlem og få opdateringer om kommende arrangementer.