Mangler jeg magnesium?

Man skal gøre sig umage for at spise uden om magnesium i sine daglige måltider. Mineralet findes nemlig vidt og bredt i en almindelig kost og i mange forskellige fødevarer. Alligevel er magnesiummangel en risiko for nogle grupper.

Blandt andet tørrede bønner, grove kornprodukter og chokolade har et højt indhold af magnesium.

Hvem har brug for ekstra magnesium?

Selvom magnesium findes i mange forskellige fødevarer, kan der kan være forskellige forhold, der gør, at man skal være ekstra opmærksom på, om man får nok af mineralet. Magnesiummangel kan opstå som følge af sygdom eller som resultat af mangel på et andet mineral i kroppen. Det kan blandt andet være forårsaget af:

Masser af mineraler i jorden

Kostterapeuter, bloggere, sundhedscoaches og forhandlere af kosttilskud har længe argumenteret for, at de moderne dyrkningsmetoder har udpint jorden i den industrialiserede del af verden.

Derfor skulle afgrøderne være drænet for deres indhold af vitaminer og mineraler, herunder magnesium, mener de.

Men det er ikke en teori, der har opbakning i den etablerede videnskab, siger Grethe Andersen.

  • Lavt fødeindtag ved slankekure
  • Kronisk diarré
  • Alkoholisme 
  • Vanddrivende medicin – for eksempel mod forhøjet blodtryk

»Hvis man tjekker folk, der er på blodtryksregulerende medicin, vil man formentlig finde en del, der mangler magnesium, men det bør deres læge være opmærksom på,« siger Grethe Andersen, der er tidligere chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og nu selvstændig ernæringsekspert.

  • Et let øget behov for magnesium ses også hos gravide. Derfor findes mineralet i vitaminpiller til vordende mødre.

Hvorfor er magnesium vigtigt?

Magnesium er en vigtig del af knoglerne, og det indgår i mange processer i kroppen, blandt andet ved nerveimpulser til muskler og hjertet. Men i ernæringsmæssig sammenhæng har man endnu ikke meget nyere viden om mineralet, fortæller Grethe Andersen.

»Det er et af de mineraler, der er kommet mere fokus på, hvor man tidligere sagde ”den er jo i alt muligt, så den følger bare med”. Vi kender ikke nogen nedre og øvre grænse endnu, men når man kigger på de hidtidige vurderinger, er det noget, de fleste får nok af,« siger hun.

Hvordan spotter jeg symptomerne på magnesiummangel?

Det kan være svært at spotte symptomer på magnesiummangel, som kan minde om eller være blandet med tegnene på underskud af andre mineraler. Muskeltræthed, nedsat appetit og generel træthed kan være eksempler på milde symptomer.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad kan jeg spise/drikke for at få mere magnesium?

Grethe Andersen anbefaler at spise:

  • Grove kornprodukter 
  • Nødder
  • Frø
  • Chokolade
  • Tørrede bælgfrugter som for eksempel linser, bønner og kikærter
  • Kaffe
  • Bladgrøntsager 
  • Mandler 

En god tommelfingerregel er i øvrigt, at hvis fødevaren har højt fiberindhold, er der som regel også højt magnesiumindhold, forklarer Grethe Andersen. I en almindelig dansk kost er kornprodukter, mælk, frugt, grøntsager og kartofler blandt de primære kilder til magnesium.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bør jeg tage magnesiumtilskud?

Der er noget, som tyder på, at magnesium måske kan nedsætte blodtrykket. For folk med forhøjet blodtryk kan et magnesiumtilskud derfor være relevant i kombination med vægttab, fysisk aktivitet samt mindre salt og mere protein, frugt og grønt i kosten, siger Grethe Andersen. 

Hun understreger samtidig, at kosttilskud altid bør tages efter aftale med en læge.

»Med et tilskud af et mineral kan man komme til at forskyde balancen i kroppen, så det skal man være varsom med,« siger hun.

Til gravide anbefales vitaminpiller, som indeholder magnesium.