Kardemommesnurrer
BAGVæRK

Kardemommesnurrer

Skru op for kardemommesmagen med knuste kardemommefrø i dejen og i kardemommesirup og kardemommesukker, som drysses på toppen af de nybagte snurrer. Opskriften er fra Anholt Bageri og Gartneri
  • 12 Personer

Dej:

5 dl. sødmælk
120 g rørsukker
40 g gær

20 g kardemommefrø (vi bruger hele kerner og blender dem i en kaffekværn)
10 g salt
2 stk. æg
1000 g fint hvedemel (f.eks. Tipo 00)
150 g tempereret smør

Remonce:

250 g stuetempereret smør
250 g sukker
25 g kardemommefrø

Kardemommesirup:

100 g sukker
50 g vand
1 spsk. glukosesirup
1 spsk. hele kardemommekapsler

Sådan gør du

  1. 1
    Rør gæren ud i mælken, til den er opløst, og tilsæt derefter salt, sukker, kværnet kardemomme og æg. Rør det godt sammen. Tilsæt mel og ælt dejen, indtil den er en ensartet masse. Derefter tilsættes smør ad 2 omgange, og dejen æltes, til den er glat og slipper skålens kanter. Dette kan også klares på en røremaskine, hvis du har sådan en.
  2. 2
    Kom dejen i en beholder med låg og lad den hæve ved stuetemperatur i ca. 1 time - til den er hævet til dobbelt størrelse.
  3. 3
    Hvis du har tid og tålmodighed, lad da først dejen hæve i 30 minutter ved stuetemperatur, hvorefter du sætter dejen på køl i 3-4 timer. En kold dej er meget lettere at arbejde med og gør det færdige produkt mere ensartet.
  4. 4
    Alt måles af til remonce og røres sammen til en ensartet masse.
  5. 5
    Bring alle ingredienserne i kog og hæld din sirup i et glas eller beholder, indtil du skal pensle snurrerne.
  6. 6
    Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, vendes den ud på et meldrysset bord og rulles ud til en firkant, ca. 40x40 cm. Remoncen fordeles i et jævnt lag over hele dejen og ca. 1 cm fra kanten hele vejen rundt. Derefter foldes den ene side op til midten, og den anden lægges over, så man nu har en ca. 15 cm bred dej med i alt 3 lag. Dejen skæres nu i ca. 2-3 cm brede stænger på ca. 120 g hver. Dejen strækkes nu en smule, inden den snurres omkring hånden 2 gange og derefter lukkes ved at føre den sidste del af dejens snip ind over snurren og lukkes i bunden, så den ligner en lille sommerfugl. Alle snurrerne kommes på en bageplade med bagepapir og pensles med æggeblomme og lidt (havre)mælk. De bages ved 160-180 grader varm ovn i ca. 18-20 min. Før servering pensles snurrerne med kardemommesirup og pyntes med drys af sukker og knust kardemomme.