Podcast: Kan vi spise chokolade med god samvittighed?

Chokolade er ren nydelse, men den forudgående kakaoproduktion kan være en kompleks og mørk historie med udfordringer som fattigdom og børnearbejde. Heldigvis arbejdes der på flere fronter for, at chokoladen kan spises med god samvittighed. Hør madredaktør på Samvirke Louise Hededam fortælle, hvad man skal være opmærksom på som bevidst forbruger

Find »Samvirke Mellem Linjerne« på Apple Podcast SpotifyPodimo eller der, hvor du normalt hører dine podcast.  

En klat flydende chokolade og en ske

Det er bedre for kakaobonden, hvis du vælger mørk chokolade frem for lys: Jo højere kakaoindhold, jo flere penge til bonden.

Børnearbejde og fattigdom

Især i Vestafrika, hvor 70 procent af verdens kakao stammer fra, er kakaoen forbundet med børnearbejde, fattigdom og skovrydning. Alt sammen for at du kan nyde chokoladen til kaffen. Nu tænker du måske, at chokolade er så problematisk, at du hellere må gå uden om den, men det er ikke løsningen. I de vestafrikanske lande er kakaoproduktionen central for landenes økonomi. Kakao udgør eksempelvis 40 procent af Elfenbenskystens samlede eksport. Så landet har brug for indtjeningen fra kakao. Du skal altså stadig købe chokolade, når trangen melder sig, men det er en god idé, at sætte sig ind i produktionsforholdene, og være opmærksom på de certificeringsordninger, der findes på markedet. Madredaktør på Samvirke Louise Hededam gør dig klogere i denne podcast. 

Læs mere om