Sylteguide: Sylt, og gem sommeren på glas

Når blommer og æbler tvinger grenene mod jorden på dine eller vennernes frugttræer, er det på tide at sylte. Vent ikke til frugten er dumpet på jorden og har fået stød. Sylt også gulerødder og andre grøntsager, så du kan bevare lidt af sommeren på glas.

Vask sylteglas med opvaskesæbe på alle sider, også overside og underside af låget.

Skold dem på alle sider bagefter, også skeen til at fylde glassene. Lad det hele dryppe af på rene viskestykker. Skold igen glassene kort før brug. De skal være varme, og indholdet skal være varmt, når du fylder dem.

Der skal opstå undertryk i glasset. Det mærker du, når du lukker for det. Låget skal lukke helt tæt.

Brug frisk frugt, hvis du vil sylte frugt. Nedfaldsfrugt eller overmoden frugt kan give en jordagtig smag til syltetøjet.

Forholdet mellem frugt og sukker skal være 50 % af hver. Bærrene koges lettest i vand uden sukker. Tilsæt sukkeret, når bærrene har den rette tekstur.

Krydr med vanilje, citronskal, kardemomme eller ingefær, og brug gerne citronsyre eller supermarkedets syltebreve, der er tilsat konserveringsmiddel, så holder syltetøjet længere.

Gulerødder og andre grøntsager skal syltes i en blanding af 1/3 vand, 1/3 eddike og 1/3 sukker.

Krydr med allehånde, chili, sennepsfrø, laurbær, sort peber, hvidløg eller citrongræs.

Smag til med en ren ske. 

Er dit  syltetøj blevet for tyndt! Kog det op igen, og put ekstra geleringsmiddel i, men husk, at processen forkorter holdbarheden

Opbevar glassene på køl eller stuetemperatur, til du har åbnet for dem første gang. Når de er åbnet, skal de i køleskab og har fået begrænset holdbarhed. Husk en ren ske i glasset, hver gang du tager af det. Uåbnet kan de syltede sager holde sig fra 3 måneder til ½ år.

Læs mere om