Skal frugt og grøntsager skylles, når de har været pakket ind?

En agurk i plastik, icebergsalat i folie og indpakkede peberfrugter. Umiddelbart er grøntsagerne beskyttede mod snavs, men for at undgå opkast og diarré bør du altid skylle alle frugter og grøntsager, lyder rådet fra Fødevarestyrelsen.

De yderste blade på et iceberg beskytter i princippet mod jord og bakterier. Alligevel bør du skylle salatbladene, inden du skal spise salaten. 

Undgå at sprede bakterierne

  • Skyl først de grøntsager og bær, der er mest beskidte. Tag for eksempel jordbær med jord på fra, skyl dem, inden du skyller bærrene samlet. 
  • Lad ikke uskyllet frugt og grønt være på et skærebræt, du senere bruger til skyllede frugter og grøntsager. 
  • Vask hænder, efter at  du har skyllet madvarerne, og inden du snitter eller hakker. 
  • Du bør skylle både økologisk og konventionelt dyrket frugt og grønt.

Agurken skal også skylles

Agurken er en af de grøntsager, danskerne køber allerflest af. Oftest pakket ind i folie. Men beskytter folien ikke mod bakterier?

Nej, ikke nødvendigvis, lyder svaret fra Fødevarestyrelsen. Indpakning beskytter mod bakterier overført fra andre kunder i butikken, men uanset om agurken er pakket ind, bør du skylle den, inden du spiser den. 

Skyl (næsten) alle frugter og grøntsager

Som udgangspunkt bør du skylle alle frugter og alle grøntsager for at mindske risikoen for sygdomme, lyder de officielle råd. 

Eneste undtagelse fra skyllerådene er frugter med tyk skræl – og hvor du ikke skal spise skrællen. Du kan altså undlade at skylle en banan, hvis du ikke rører ved den spiselige del af bananen med de samme fingre, som du har brug til at skrælle frugten. 

De generelle råd til hygiejnisk håndtering af frugt og grønt lyder: 

  • Fjern salatbladene fra stokken og skyl bladene. Brug eventuelt en salatslynge til at tørre bladene eller læg bladene på et rent viskestykke for at tørre dem. 
  • Skyl frugt, salat, spirer, krydderurter og gnavegrønt, inden du spiser det råt.
  • Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem som snack. Specielt babymajs har en struktur, hvor det er svært at skylle al forurening af. Et kort opkog giver en ekstra sikkerhed.
  • Kog frosne bær i et minut, før de anvendes i retter, der ikke varmebehandles før servering, f.eks. smoothies.
     
Se, hvad vi ellers skriver om: #grøntsager, #holdbarhed og #hygiejne